Veel grote beleggers hebben momenteel overtollig kasgeld waar ze iets mee moeten. Afgaande op de ongelofelijke koersstijgingen van cryptomunten zoals bitcoin en ethereum dit jaar, stroomt er veel geld die kant op.

De interesse voor cryptomunten gaat wel ten koste van goud, meent hoofdonderzoeker Tom Lee van Fundstrat Global Advisors.

Bitcoin is dit jaar ruim 1,5 keer over de kop gegaan en noteerde maandagochtend rond de 2.500 dollar. Ethereum is gestegen van ongeveer 8 dollar begin dit jaar naar zo’n 233 dollar. Daarmee is deze cryptomunt bijna 30 keer zo veel waard geworden.

Bitcoin schaarser dan goud

Wat volgens analist Lee meespeelt, is dat het aanbod van nieuwe bitcoin en ethereum de afgelopen maanden minder hard is gegroeid. De groei van de productie van bitcoin is in een jaar tijd gehalveerd van ruim negen procent naar 4,4 procent op jaarbasis.

Lees hier meer over hoe het ‘delven’ van digitale munten in zijn werk gaat.

De tragere groei van het aanbod van nieuwe bitcoin betekent dat het theoretische maximum van ongeveer 21 miljoen bitcoin pas in 2045 wordt bereikt.

Analist Lee wijst erop dat de productie van goud sinds 2009 fors is gestegen. In een vrijdag verschenen rapport schrijft hij dat "cryptomunten de vraag naar goud afremmen. Je kunt zelfs betogen dat bitcoin schaarser wordt als bron van waarde dan goud. Beleggers moeten strategieën ontwikkelen om hierop in te spelen."

Beleggingshuis Fundstrat, waar Lee ook partner is, denkt dat de koers van bitcoin in 2022 op 20 duizend dollar kan staan, dus 8 keer de huidige waarde. In een optimistisch scenario is zelfs een prijs van 55.000 dollar mogelijk over vijf jaar.  "Volgens ons model blijft de waarde van goud relatief 'statisch' ten opzichte van de bitcoin."

Centrale banken, die zich vooralsnog richten op goudreserves en wereldmunten zoals de dollar en de euro, kunnen de opmars van de bitcoin versnellen, stelt Lee.

Als centrale banken cryptomunten zoals de bitcoin opnemen in hun valutaportfolio, zal het hard gaan.

Lee: "In onze optiek is dit een game changer, die de legitimiteit van de munt [bitcoin, red.] zou vergroten en tot een versnelde substitutie van goud [voor bitcoin, red] zou leiden."

(klik op grafiek voor uitvergroting)