De bitcoin stond zaterdag iets onder de 47.000 dollar, nadat vorig weekend nog een recordniveau werd behaald van meer dan 58.000 dollar.

Opvallend is ook dat de bitcoin en andere cryptomunten daalden in een week waarin aandelenmarkten ook terugzakten.

Dit heeft mede te maken met onrust over stijgende rentes.

De bitcoin heeft een beroerde week achter de rug. De digitale munt ging flink onderuit, mede door zorgen in de markt of de waarde van ’s werelds bekendste cryptovaluta niet te sterk is opgelopen in de afgelopen tijd.

De bitcoin stond zaterdag iets onder de 47.000 dollar, nadat vorig weekend nog een recordniveau werd behaald van meer dan 58.000 dollar. Ook andere digitale valuta zoals ethereum verloren deze week flink terrein, na eerder eveneens recordstanden te hebben aangetikt.

Onderstaande tabel geeft de koersontwikkeling van de vijf grootste cryptomunten in de afgelopen zeven dagen.

In het lijstje is alleen de cryptomunt tether niet meegenomen, omdat die vast aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld. Te zien is dat ethereum, de tweede cryptomunt in omvang de grootste daling achter de rug heeft, met een min van 23 procent. Bitcoin is bijna 20 procent gedaald.

Lees ook op Business Insider

De cryptomunt Cardano is de uitzondering en kende een koersstijging van 23 procent in een week tijd.

De waardedalingen van de meeste cryptomunten volgen op een tweet van Tesla-topman Elon Musk vorige zondag, waarin hij schreef dat de koersen van de bitcoin en ethereum “hoog lijken.”

Daarnaast liet deAmerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zich kritisch uit over de bitcoin.

Opvallend is ook dat de bitcoin en andere cryptomunten daalden in een week waarin aandelenmarkten ook terugzakten, als gevolg van onrust rond stijgende rentes op de obligatiemarkten.

Rentes zijn jarenlang zeer laag geweest, waardoor beleggers voor rendement naar aandelen trokken en ook speculatieve beleggingen zoals cryptomunten werden aangejaagd. Het perspectief op rentestijgingen drukte deze week zowel op de aandelenmarkt als de cryptomarkt.

Eerder dit jaar werden de koersen van cryptomunten juist nog aangejaagd door toenemende interesse van grote bedrijven in digitale valuta, waaronder de maker van elektrische auto’s Tesla.

LEES OOK: Aandelen van bedrijven die bitcoins ‘minen’ zijn hard gestegen: dit moet je weten over de kansen en risico’s