• De bitcoin is voor het eerst sinds mei vorig jaar tot onder de 6.000 dollar gezakt vanwege zorgen om het coronavirus.
  • Ook andere digitale valuta als Ethereum, Litecoin en Ripple toonden donderdag een scherpe daling.
  • “Beleggers zien bitcoin duidelijk niet als veilige haven”, zegt medeoprichter Matthew Dibb van beleggingsbeheerder Stack tegen Business Insider.

Bitcoin is donderdag scherp omlaag gedoken en noteerde voor het eerst sinds mei onder de 6.000 dollar. De digitale munt ging in de uitverkoop vanwege de paniek in de financiële wereld over de verspreiding van het coronavirus.

De bitcoin viel halverwege de dag terug tot 5.705 dollar om daarna weer iets op te krabbelen. Om 17.30 uur Nederlandse tijd noteerde de munt rond de 6.050 dollar, nog altijd een daling van zo’n 24 procent ten opzichte van woensdag. De Bloomberg Galaxy Crypto Index ging met 29 procent omlaag, terwijl de Grayscale Bitcoin Trust 7 procent verloor.

De bitcoin is verreweg de grootste digitale munt en sleepte in zijn kielzog ook andere cryptovaluta als ethereum, litecoin en ripple mee omlaag.

“De vooruitzichten op korte termijn blijven slecht voor de bitcoin, aangezien beleggers de digitale munt duidelijk niet zien als veilige haven”, laat medeoprichter Matthew Dibb van beleggingsplatform Stack per e-mail weten aan Business Insider.

Ook andere traditionele veilige havens blijken niet immuun voor de coronacrisis. Zo ging de goudprijs na de laatste tijd nog flink te zijn gestegen met meer dan 1 procent omlaag. Ook de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsleningen ging omhoog. Dat geeft aan dat beleggers aan het verkopen zijn in plaats van kopen.

btc

Foto: Markets Insider