Het is een goed weekend geweest voor de cryptomarkt. Over de hele linie noteerden de grote digitale munten groene cijfers.

De bitcoin was vrijdagochtend nog zo’n 8.200 dollar waard, aldus Coinmarketcap. Drie dagen later is de waarde met ruim 700 dollar gestegen.

Ook andere munten als de ripple en ethereum zaten stevig in de plus. Maar er is één cryptomunt die ook maandagochtend flink door blijft stijgen.

Bitcoin cash is in de afgelopen 24 uur bijna 22 procent in waarde gestegen. Daarbij speelt mogelijk ook mee dat er een nieuwe afsplitsing van deze cryptomunt komt op 15 mei.

Splitsingen zijn niet ongebruikelijk in de cryptowereld, maar ze gaan bijna altijd gepaard met ophef. Bitcoin cash is zelf in 2017 ontstaan als afsplitsing van de bitcoin en kent een snellere verwerking van transacties vergeleken met de bitcoin.

Ten opzichte van een week geleden staat bitcoin cash ruim 80 procent hoger, terwijl de bitcoin in dezelfde periode slechts 10 procent steeg.

Zie hier de grafiek van de bitcoin... (volg de koers)

en bitcoin cash (volg de koers)

De nieuwe afsplitsing van bitcoin cash gaat bitcoin ABC heten: dat staat voor Adjustable Blocksize Cap. Hiermee wordt de grootte van een transactieblok opgerekt tot 32 MB. Dat is vier keer zo veel als de grootte van een transactieblok van bitcoin cash.

Ter vergelijking: de bitcoin werkt met transactieblokken van 1 MB. In algemene zin betekent een grotere omvang van een transactieblok dat er meer transacties met een cryptomunt tegelijk verwerkt kunnen worden.

Een splitsing is voor veel investeerders een soort van gratis geld: de bitcoin cash die ze al hadden worden automatisch ook naar het nieuwe bitcoin ABC omgezet.

Bitcoin cash en de bitcoin hadden tot afgelopen jaar een gemeenschappelijke geschiedenis. Sinds de afsplitsing van bitcoin cash draait deze cryptomunt op een eigen logboek waar transacties worden geregistreerd (blockchain). Bitcoin cash heeft officieel dan ook niets meer te maken met de bitcoin.

LEES OOK: Cryptobeurs Kraken vertrekt uit Japan – dit is de reden