Het afvallige broertje van bitcoin, genaamd bitcoin cash kende donderdag een opmerkelijke opmars, en noteerde even boven de 700 dollar

Bitcoin cash tikte donderdagochtend het piekniveau van 718 dollar aan, om daarna wat gas terug te nemen op 680 dollar donderdagmiddag.

Sinds woensdag is bitcoin cash de aanvoerder van een sterk koersherstel van cryptomunten. Dat herstel volgde op een flinke daling begin deze week. Die werd ingegeven door de mededeling van de Chinese monetaire autoriteiten, dat het land een verbod op de lancering van nieuwe cryptomunten wil invoeren.

Cryptomunten zijn digitale valuta die via private computernetwerken buiten overheden om worden beheerd. Bitcoin cash bestaat sinds augustus dit jaar en is een afsplitsing van de belangrijkste digitale munt bitcoin.

Splitsing bitcoin

Bitcoin en bitcoin cash werken met een decentraal digitaal register waarmee alle transacties worden vastgelegd, de blockchain. De ontwikkelaars van bitcoin kampten met een probleem rond de verwerkingssnelheid van transacties. Bitcoin cash heeft daarvoor een radicalere oplossing gekozen dan de achterblijvende bitcoin-ontwikkelaars, en is per 1 augustus als aparte blockchain verder gegaan.

De relatief harde koersstijging van bitcoin cash kan een indicator zijn dat de populariteit van deze cryptomunt onder IT-ontwikkelaars toeneemt. Momenteel levert het meedoen aan het genereren van nieuwe eenheden van bitcoin cash meer op dan het 'delven' naar bitcoin.

Woensdag kondigde het handelsplatform bitcoin.com aan dat het gebruikers de mogelijkheid gaat bieden om in hun digitale portemonnee's bitcoin cash aan te houden.

Maar op zich heeft bitcoin dit jaar weinig te klagen. Donderdag noteerde de belangrijkste cryptomunt boven de 4.600 dollar, een plus van meer dan 700 procent voor het jaar. De marktwaarde van bitcoin is met 76 miljard dollar ook nog fors groter dan die van bitcoin cash (11 miljard dollar.)

LEES OOK Een bitcoinexpert denkt dat het Chinese verbod op ICO's ook voordelen heeft