Nieuw drama op de cryptomarkt. De markt voor digitale munten krijgt voor het eerst te maken met een keerzijde van het ideaal van valuta die via decentrale, digitale logboeken worden beheerd.

Wat als er rivaliteit ontstaat tussen IT-ontwikkelaars van een bepaalde cryptomunt en clans elkaar gaan dwarszitten?

De cryptomunt bitcoin cash, die eerder is afgesplitst van de bitcoin, staat deze week volop in de belangstelling vanwege een strijd tussen twee groepen ontwikkelaars die een andere technische opzet willen van bitcoin cash.

Bitcoin cash is donderdag verder gesplitst in twee versies: Bitcoin ABC en Bitcoin SV. Beide groepen hebben nu een eigen digitaal logboek (blockchain) waar transacties worden vastgelegd.

De onzekerheid die nu is ontstaan, draait om de mogelijkheid dat de rivaliserende groepen controle over elkaars netwerken kunnen proberen te krijgen. Als één groep die strijd wint, kan deze groep transacties op het andere netwerk blokkeren.

De decentrale opzet van bitcoinnetwerken toont hier een zwakke plek, in de zin dat een anarchistische clanstrijd ervoor kan zorgen dat gewone beleggers niet meer weten of ze transacties met een bepaalde versie van bitcoin cash kunnen uitvoeren.

Lees hier op de site coindesk meer details over dit gevecht.

Bitcoin cash en bitcoin

De dreiging van een crypto-oorlog heeft deze week bredere repercussies gehad voor de cryptomarkt.

Vrijdag is te zien dat cryptomunten zoals ethereum en ripple weer wat herstellen. Bitcoin cash blijft echter zeer zwak presteren.

(klik voor uitvergroting)

Per saldo is bitcoin cash in negen dagen tijd met ruim 40 procent in waarde gedaald, terwijl de bitcoin 13 procent heeft ingeleverd. De bitcoin is met een marktwaarde van 97 miljard dollar nog wel veruit de grootste cryptomunt.

Interessant is verder dat cryptomunt ripple, die ontwikkeld is door een bedrijf dat veel sterker met een hiërarchische structuur werkt dan gedecentraliseerde cryptomunten zoals de bitcoin, vrijdag relatief goed presteert met een winst van ruim 3 procent.

(klik voor uitvergroting)