De waarde van bitcoin cash steeg woensdag meer dan 7 procent nadat de cryptobeurs London Block Exchange meldde dat het handel in de vierde grootste cryptomunt zal gaan faciliteren.

“We luisteren naar de wensen van de Britse crypto-enthousiastelingen”, zegt CEO Benjamin Dives van het handelsplatform. Volgens hem willen zij een breed aanbod van ‘kwalitieve cyptomunten’ verhandelen op een platform dat zich kenmerkt door een ‘betrouwbare, veelomvattende en gebruiksvriendelijke dienstverlening’.

Ook nieuw in de stal van de London Block Exchange is Ethereum classic, momenteel de 15e cryptomunt wat betreft handelsvolume. Deze munt is een resultaat van een afsplitsing van de reguliere ethereum in juli 2015. De waarde steeg op woensdag licht met 0,8 procent.

Bitcoin en ethereum stonden op woensdag niet breed in de belangstelling en noteerden beiden een plusje van iets meer dan 1 procent. Ripple stond 2 procent in de plus.

Bitcoin cash, dat na veel bombarie apart verder ging van de ‘gewone’ bitcoin, gaat op haar eigen beurt ook weer splitsen. Op 15 mei zorgt een software-update voor de creatie van de zogenoemde ‘bitcoin ABC’. Net als bij de eerste splitsing gaat de koerswijziging ook hier om de maximale grootte van het ‘block’ waarin een munt de transactie-informatie met zich meedraagt. Bitcoin ABC krijgt een capaciteit van 32 mb, een verviervoudiging ten opzichte van bitcoin cash en ver boven de 1 mb van de originele bitcoin.

Het tijdelijke Segwit-protocol komt ook ten einde met deze update.

Sinds de 'geboorte' van bitcoin cash in augustus 2017 klagen investeerders over de misleidende naam van de cryptomunt. Die lijkt te veel op die van de 'gewone' bitcoin. Want hoewel bitcoin cash alle historie van voor de afsplitsing met zich meedraagt, delen bitcoin en bitcoin cash niets meer dan dat: hun naam en hun gezamenlijke historie. In theorie kan iedereen overigens een eigen afsplitsing verordoneren van de originele bitcoin-code.