Bitcoin cash heeft al binnen een dag een plaatsje verworven in de top van de grootste cryptomunten.

Volgens Coinmarketcap.com wordt bitcoin cash woensdagmiddag om 13.30 verhandeld voor 560 dollar per stuk en is de totale marktwaarde gestegen tot boven de 10 miljard dollar. Daarmee is het de derde grootste cryptomunt en overtreft het onder meer ripple (6,7 miljard dollar) en litecoin (2,2 miljard dollar).

Bitcoin cash werd gelanceerd nadat het zich afscheidde van de ‘normale’ bitcoin. De splitsing volgde op een jarenlang conflict in de bitcoingemeenschap over het netwerk rond de digitale munt.

In de kern komt het hier op neer: elke transactie wordt verpakt in een blok met andere transacties. Die was altijd 1 MB groot. Maar omdat het aantal transacties snel toeneemt, werd het systeem trager. De blokken moeten daarom worden vergroot. De groep ontwikkelaars achter bitcoin kozen ervoor om de blokgrootte binnenkort te verdubbelen, naar 2 MB.

De aanhangers van bitcoin cash vonden dat niet ver genoeg gaan en kiezen voor blokken van 8 MB. Zij denken dat dit de oplossing is voor veel problemen waar bitcoin mee kampte, waaronder dus de trage verwerking van transacties.

En het lijkt erop dat ze de steun krijgen van de markt: sinds de lancering is de waarde van bitcoin cash met 80 procent gestegen.

Omdat bitcoin cash een deel van de bezitters van de 'normale' bitcoin zal overnemen, is de verwachting dat de waarde van de bitcoin zal dalen. In eerste instantie blijft de koersdaling nog beperkt: een bitcoin is 2.690 dollar waard, een daling van 3,7 procent.

LEES OOK: Waarom de verwarring rond de opsplitsing van de Bitcoin op termijn mogelijk goed kan zijn