Twee derde van alle wereldwijde webwinkels die de bitcoin als betaalmiddel accepteerden, is daar inmiddels mee gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio.

De nieuwszender bekeek historische overzichten, om te leren welke webwinkels ooit de cryptovaluta accepteerden. Het bedrijf analyseerde hiervoor data van de Nederlandse cryptowallet-aanbieders BTC Direct en BitMyMoney en die van databank Coinmap.org. Van alle 115 winkels die eerder cryptovaluta accepteerden, zijn daar al 76 winkels mee gestopt. Nog maar 39 webwinkels accepteren de munt.

Webwinkeliers wijzen op volatiliteit munt

BNR Nieuwsradio vroeg tien webwinkels waarom zij gestopt waren met het accepteren van de bitcoin als betaalmiddel. De meeste ondernemers bleken niet te spreken over de volatiliteit van de munt. “Als je op maandag een product voor 80 euro aan bitcoin verkoopt, dan kan daar op vrijdag nog maar 60 euro van over zijn”, zei één van hen.

Ook wezen veel winkeliers op anti-witwaswetgeving. Zo moeten cryptoaanbieders zich sinds drie jaar registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Ook kwam er wetgeving bij waardoor aanbieders van wallets de gegevens van alle webshops bij moeten houden waar hun klanten betalingen naartoe sturen.

LEES OOK: Zakenbank Goldman Sachs gaat stilletjes gewoon door met crypto: hier liggen de echte kansen, volgens topstrateeg