Het spant er al een paar dagen om. Houdt de bitcoin het niveau van net iets meer dan 6.000 dollar vast? Of zet de neerwaartse beweging die sinds eind januari dit jaar is ingezet door en belandt de belangrijkste cryptomunt op nieuwe dieptepunten?

Dat blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar technisch analist Omkar Godbole geeft in een bijdrage op de site Coindesk aan dat het erom spant. Grofweg kan de bitcoin op korte termijn fluctueren tussen ongeveer 5.700 dollar en 6.400 dollar.

Interessant is vooral wat Godbole zegt over het verband tussen grote cryptomunten, zoals de bitcoin en ethereum, en de waaier aan kleinere cryptomunten, waarvan er volgens de site coinmarketcap.com in totaal meer dan 1.600 zijn.

Onderstaande grafiek laat zien dat de dominantie van de bitcoin in de totale markt voor cryptomunten weliswaar is gedaald de afgelopen jaren. Maar per saldo neemt de bitcoin nog altijd 42 procent van de totale waarde van de cryptomarkt voor z’n rekening.

De top 3 – bestaande uit de bitcoin, ethereum en ripple – is goed voor twee derde van de totale cryptomarkt van ongeveer 250 miljard dollar.

(klik voor uitvergroting)

Analist Godbole merkt op dat als beleggers vertrouwen hebben in de cryptomarkt als geheel, ze eerder geneigd zijn op een gokje te wagen met kleinere, minder bekende cryptomunten. Dat is weliswaar risicovoller, omdat alternatieve cryptomunten zich vaak nog veel meer moeten bewijzen dan de grote gevestigde cryptomunten. Maar kleinere cryptomunten kunnen ook hard in waarde stijgen.

Verhouding tussen bitcoin en ethereum

Of beleggers bereid zijn meer risico te nemen met digitale minimuntjes, valt volgens analist Godbole indirect af te lezen aan de koersverhouding tussen de bitcoin en ethereum, de nummer twee op de markt. Veel kleinere cryptomunten worden namelijk gebouwd op het netwerk van ethereum.

De stelling van Godbole is dat wanneer ethereum relatief gezien duurder wordt ten opzichte van de bitcoin, er meer vertrouwen is in de cryptomarkt. Dit is immers een teken dat er via ethereum meer geld naar kleinere cryptomunten vloeit. Omgekeerd duidt een waardestijging van de bitcoin tegenover ethereum op een meer risicomijdende houding. Beleggers worden voorzichtiger en trekken zich terug naar uit kleinere cryptomunten, om zich te concentreren op gevestigde namen.

Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de koers van ethereum tegenover de bitcoin weer sinds 20 juni. Te zien is dat beleggers minder bitcoins per eenheid van ethereum betalen, ofwel: ethereum wordt relatief minder waard.

Volgens analist Godbole is dit een aanwijzing dat het bredere vertrouwen in de cryptomarkt wegebt. Als de bitcoin een tik krijgt, kunnen kleinere cryptomunten nog harder zakken.

(klik voor uitvergroting; bron: coinmarketcap.com)

LEES OOK: De bitcoin krijgt opeens weer een enorme tik: koers rond laagste niveau van dit jaar