Bill Gates leest ongeveer vijftig boeken per jaar, maar er zijn er slechts een paar die zijn favorietenlijstje halen.

De oprichter van Microsoft plaatst zijn favorieten van het jaar steevast op zijn Gates Notes blog. Dit zijn zijn aanbevelingen voor 2017.

De 5 favoriete boeken van Bill Gates


#1 The Best We Could Do van Thi Bui

Deze autobiografische, geïllustreerde roman volgt de dochter van een Vietnamese vluchteling die in de VS terecht komt na de val van Saigon in 1975. Ze leert over de hartverscheurende offers die haar ouders voor haar en haar broers en zussen moesten brengen.

“Ik denk dat ze heel goed heeft vastgelegd hoe het is om verantwoordelijk te zijn voor je familie”, schrijft Gates. “Daarbij is de familiegeschiedenis heel anders dan die van de meeste mensen (en zeker die van mij). Het is duidelijk dat het drama van haar jeugd een direct gevolg is van wat zich in Vietnam afspeelde.”


#2 Evicted: Poverty and Profit in the American City van Matthew Desmond

Gates noemt dit boek een “schokkend portret van de Amerikaanse armoede”. Desmond is een socioloog van Princeton University en bracht achttien maanden door in twee arme wijken in Milwaukee, Wisconsin. De ene voornamelijk wit, de andere voornamelijk zwart. Hij documenteert het leven van de inwoners, inclusief de huurbazen en zijn huurders.

Volgens Gates is het gemakkelijk om je in te leven in de hoofdpersonen, omdat Desmond je helpt begrijpen waarom ze bepaalde keuzes maken. Hij won verschillende prijzen met het boek, waaronder een Pulitzer. “Wanneer je zo veel betaalt voor een dak boven je hoofd, dan is er geen plek voor pech. Een enkel incident kan je naar het randje van de afgrond duwen”, schrijft Gates.


#3 Believe Me: A Memoir of Love, Death, and Jazz Chickens van Eddie Izzard

In dit boek schrijft Izzard over hoe hij als kind worstelde met van alles en nog wat. En hoe hij nieuwe vaardigheden leerde en hoe hij een wereldwijd befaamde comedian, acteur, schrijver, hardloper en activist werd.

Lees ook op Business Insider

Gates zegt wel iets te herkennen van wat Izzard beschrijft: “Ik heb recent ontdekt dat ik veel gemeen heb met Izzard, wat misschien helemaal niet voor de hand ligt. In zijn woorden: ‘We zijn allemaal geheel verschillend, maar we zijn tegelijkertijd allemaal hetzelfde.”


#4 The Sympathizer van Viet Thanh Nguyen – In een Nederlandse vertaling: De sympathisant

Viet Thanh Nguyen heeft met de historische novelle ‘The Sympathizer’ onlangs een Pulitzer-prijs gewonnen. Het gaat om een Vietnamese dubbelagent die voor de Noord-Vietnamese overheid een vluchtelingengemeenschap in Los Angeles bespioneert.

Volgens Gates geeft het boek inzicht in twee kanten van de Vietnamoorlog. Gates: “Nguyen gaat niet voorbij aan het feit dat deze oorlog traumatisch was voor iedereen. De meeste oorlogsverhalen laten je één kant kiezen, maar Nguyen geeft heel knap geen oordeel waar de loyaliteit van de verteller moet liggen. Dit boek laat je niet snel meer los.”


#5 Energy and Civilization: A History van Vaclav Smil

De laatste keuze van Gates is een verhaal over hoe onze energievoorziening, van door ezels aangedreven molens tot moderne zonneparken, onze maatschappij heeft gevormd de afgelopen eeuwen.
Gates geeft toe alle 37 boeken van Smil gelezen te hebben. Gates: “Onze geschiedenis is vergeven van de koningen, koninginnen en de strijd om de troon, maar onze beschaving is nog meer gevormd door innovatie in de energievoorziening.”