Bill Gates gelooft dat ook de welvaart van de armste landen met een beetje hulp de komende decennia flink kan verbeteren.
In een brief die hij dinsdag op de website van de Bill & Melinda Gates Foundation heeft geplaatst, zegt Gates dat de meeste landen tegen 2035 een hoger gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking zullen hebben dan China nu.
Microsoft-oprichter Bill Gates, de rijkste man ter wereld, schat dat in 2035 geen enkele natie zo arm zal zijn als een van de 35 landen die nu door de Wereldbank als de landen met de laagste inkomens zijn ingeschaald. Daarbij houdt hij rekening met de inflatie.
Gates: Armoede hoeft niet en hulp helpt
Gates neemt afstand van wat hij ,,drie mythes” noemt die vooruitgang voor de armen zouden tegenhouden. Een daarvan is de idee dat arme landen gedoemd zijn arm te blijven, een andere dat ontwikkelingssamenwerking geldverspilling is. Ook neemt hij afstand van de ‘mythe’ dat het redden van mensenlevens tot overbevolking leidt.
,,Het geloof dat het met de wereld slechter gaat, dat we extreme armoede en ziekten niet kunnen oplossen, is niet alleen maar een misvatting. Het is schadelijk. Welke maatstaf je ook aanlegt, de wereld is beter dan hij ooit is geweest. Binnen 2 decennia zal hij nog beter zijn”, schrijft Gates.
De stichting van Gates en zijn vrouw heeft sinds 1997 28,3 miljard dollar (bijna 21 miljard euro) uitgetrokken voor onder meer ontwikkelingsprojecten.
Ongelijkheid fors toegenomen
Hulporganisatie Oxfam publiceerde maandagavond, in het kader van de jaarlijkse conferentie van wereldleiders in Davos, een studie over de ongelijkheid in de verdeling van de wereldwijde welvaart.
Volgens de berekeningen van Oxfam beiztten de 85 rijkste mensen in de wereld samen ongeveer evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Gates staat op de miljardairsranglijst van persbureau Bloomberg op de eerste plaats, met een geschat vermogen van 77 miljard dollar.
Opvallend is volgens Oxfam dat sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008, in veel westerse landen een groter deel van het nationale inkomen bij de rijkste één procent van de bevolking terecht is gekomen.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl