Bill Gates leest naar eigen zeggen niet alleen vijftig boeken per jaar, hij stelt elk jaar ook een lijstje met favorieten op en deelt dat op zijn blog.

De oprichter van Microsoft is volgens Bloomberg de rijkste man ter wereld, met een geschat vermogen van 89 miljard dollar. Tegenwoordig is hij druk met zijn filantropische stichting, de Bill & Melinda Gates Foundation.

Ergens vindt Gates ook nog de tijd om te lezen. “Als je op zoek bent naar een goed boek voor tijdens de feestdagen, zijn hier enkele van mijn favorieten voor dit jaar”, schrijft hij op zijn blog. “Ze zijn allemaal goed geschreven, en ik rolde van het ene onverwachte inzicht in het andere.”

Hieronder de vijf titels die Gates aanraadt.


‘String Theory’ door David Foster Wallace

string-theory-by-david-foster-wallace

Nee, niet de natuurkundige theorie. Dit boek is een verzameling essays van David Foster Wallace over tennis, het favoriete spel van de auteur die in 2008 overleed.

Gates schrijft dat hij heeft geprobeerd om het spelletje weer op te pikken nadat enkele zakelijke dingen (lees: het oprichten van Microsoft en een filantropische stichting) tussendoor kwamen. "Je hoeft zelf geen tennis te spelen of te kijken om van dit boek te houden", aldus Gates. Wallace "is net zo bedreven met de pen als Roger Federer met een tennisracket."


'Shoe Dog' door Phil Knight

shoe-dog-by-phil-knight

Knight is mede-oprichter van Nike. In april van dit jaar kwamen de memoires van de 78-jarige ondernemer uit. Het is het eerste kijkje achter de schermen van een van de bekendste modemerken ter wereld.

"Ik heb Knight een aantal keer ontmoet", aldus Gates. "Hij is erg vriendelijk, maar ook stil en moeilijk om echt goed te leren kennen. In dit boek geeft Knight zich bloot zoals weinig CEO's dat durven."


'The Gene: An Intimate History' door Siddhartha Mukherjee

the-gene-an-intimate-history-by-siddhartha-mukherjee

De wetenschap van genen is niet iets wat veel mensen aan de keukentafel bespreken, maar volgens Gates slaagt Mukherjee erin om het onderwerp relevant te maken voor het dagelijks leven. Hij poogt vragen te beantwoorden over de verschillende persoonlijkheden van mensen, en wat ons uniek maakt.

"Mukherjee schrijft voor de leek, omdat hij weet dat nieuwe gentechnologieën op het punt staan om ons leven ingrijpend te veranderen", aldus Gates, die de Indiaas-Amerikaanse auteur roemt omdat hij op meerdere vlakken uitblinkt: als arts, docent, onderzoeker en schrijver.


'The Myth of the Strong Leader' door Archie Brown

the-myth-of-the-strong-leader-by-archie-brown

In dit boek uit 2014 kijkt de politiek wetenschapper Archie Brown naar de macht van grote leiders uit de wereldgeschiedenis. Zijn conclusie: ze zijn vaak helemaal niet zo spijkerhard als hun imago suggereert. Figuren als Franklin Delano Roosevelt en Nelson Mandela oefenden hun macht uit op een discrete manier, middels diplomatie en door taken te delegeren.

Gates vindt het twee jaar oude boek nog steeds relevant, aangezien Donald Trump de verkiezingen won mede door zijn imago van sterke leider. "Brown had niet kunnen voorspellen hoe actueel dit boek in 2016 zou zijn", schrijft Gates.


'The Grid: The Fraying Wires Between Americans and Our Energy Future' door Gretchen Bakke

the-grid-the-fraying-wires-between-americans-and-our-energy-future-by-gretchen-bakke

"Dit boek over het verouderde elektriciteitsnetwerk in de VS valt onder een van mijn favoriete genres: boeken over alledaagse dingen die fascinerend blijken te zijn", aldus Gates.

De inmiddels 61-jarige Gates groeide op in de omgeving van Seattle. Zijn eerste baantje was het schrijven van software voor een energiebedrijf in de regio. Hij leerde dat elektriciteitsnetwerken cruciaal zijn voor het hedendaagse leven. 'The Grid' laat nog eens zien dat energiecentrales en de vele kilometers aan kabels kriskras door het land een technologisch hoogstandjes zijn.

"Ik denk dat je er ook achterkomt waarom het moderniseren van het netwerk zo moeilijk is", schrijft Gates, "en doorslaggevend voor een toekomst met schone energie."

LEES OOK: Het grootste mysterie van de moderne literatuur is opgelost… en lezers zijn woedend