Bill Gates noemt de uitspraken van Tesla-topman Elon Musk over het coronavirus “schandalig.”

De mede-oprichter van Microsoft richt zich al jaren op de gevaren van infectieziekten en waarschuwde eerder voor een pandemie.

Musk heeft in tweets de ernst van het coronavirus gebagatelliseerd en zich uitgesproken tegen strenge overheidsmaatregelen.

Medeoprichter Bill Gates van Microsoft is al jaren actief als filantroop die zich specialiseert in infectieziekten. Gates waarschuwde een aantal jaar geleden voor het risico van een pandemie.

Gates vindt dat techmiljardair en ondernemer Elon Musk zich diskwalificeert met wilde beweringen over het coronavirus. Musk kan zich volgens Gates beter \richten op waar hij goed in is: elektrische auto’s en ruimteschepen bouwen.

Gates ging dinsdag op de tv-zender CNBC in op uitspraken van Musk over het coronavirus en noemde die “schandalig.”

“Elon kiest ervoor om regelmatig schandalige commentaren te geven”, aldus Gates. “Hij is niet erg betrokken bij de ontwikkeling van vaccins. Zijn elektrische auto is fantastisch en hij bouwt raketten die goed functioneren. Ik hoop dat hij geen verwarring zaait over onderwerpen waar hij verder niet echt bij betrokken is.”

Musk plaatst controversiële tweets over het coronavirus

Tesla-CEO Musk heeft diverse controversiële uitspraken gedaan over het coronavirus en de longziekte Covid-19. Musk sprak eerder zijn twijfels uit over de ernst van de corona-uitbraak in de VS terwijl het aantal vastgestelde besmettingen fors steeg.

“Er duiken veel fout-positieve uitslagen op in de Covid-19 cijfers”, tweette Musk op 30 juni. Op het moment dat Musk deze tweet publiceerde, boekte de VS een nieuw dagrecord voor het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen.

Het dagcijfer van nieuwe vastgestelde besmettingen in de VS is inmiddels opgelopen van naar meer dan 60.000, terwijl ook het sterftecijfer in de VS sinds begin juli een licht stijgende lijn vertoont.

Dit voorjaar sprak Musk zich uit tegen strenge lockdownmaatregelen. Tijdens een persconferentie over de cijfers van Tesla in mei, noemde hij maatregelen die de bewegingsvrijheid van burgers beperken ‘fascistisch.’

“Voor mij komt dit neer op het gevangen zetten van mensen in hun eigen woning en dat gaat tegen hun constitutionele rechten in”, zei Musk. “Het is een vreselijke inbreuk op de vrijheden van mensen. Dit is niet waarvoor mensen naar Amerika zijn gekomen of dit land hebben opgebouwd.”

In maart tweette Musk dat “kinderen in essentie immuun” zijn voor het coronavirus. Die uitspraak is aantoonbaar onwaar. De medische consensus is dat kinderen in veel gevallen geen of milde symptomen vertonen bij besmetting met het coronavirus, maar ze kunnen wel degelijk besmet raken.

Afgelopen april prees Musk de staat Texas in een tweet voor het weer open gooien van de economie, terwijl in de maanden daarna bleek dat de snelle heropening in staten als Texas gepaard is gegaan met een sterke opleving van het aantal coronabesmettingen.

“Bravo Texas!”, tweette Musk op 29 april, met een link naar een artikel van de Texas Tribune over restaurants, winkels en andere bedrijven die de deuren weer openden.

LEES OOK: Tesla lijkt steeds beter in staat om iets te doen dat voor andere automakers heel gewoon is: massaal auto’s produceren