Terwijl de Europese Centrale Bank vers geld in de economie pompt, lijkt het gevaar van deflatie al weer te wijken. In maart daalden de consumentenprijzen in de eurozone nog maar heel licht.

Het leven in de eurolanden werd in maart opnieuw goedkoper, maar het gemiddelde prijspeil voor consumenten daalde minder sterk dan in de eerste twee maanden van dit jaar.

Dat blijkt uit een eerste raming die het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag openbaarde.

De inflatie in de eurozone, de maatstaf voor de prijsontwikkeling, kwam in maart uit op min 0,1 procent. In februari was de inflatie nog min 0,3 procent en in januari zelfs min 0,6 procent.

Volgens Eurostat was de prijsdaling het sterkst bij energie (min 5,8 procent), terwijl de prijzen voor diensten (plus 1 procent) het sterkst opliepen.

Geldkraan ECB

De Europese Centrale Bank verwacht dat de inflatie voorlopig heel laag blijft. Voor dit jaar wordt een inflatie van 0 procent voorspeld, wat inhoudt dat de prijzen in doorsnee stabiel blijven ten opzichte van vorig jaar. Mede door maatregelen van de bank loopt de inflatie naar verwachting vervolgens langzaam op, naar 1,8 procent in 2017.

Eind januari kondigde de ECB aan om vanaf maart maandelijks 60 miljard euro per maand leningen op te gaan kopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties. Die worden gekocht van banken en andere financiële instellingen als verzekeraars en pensioenfondsen.

Lees ook op Business Insider

Hiermee heeft de ECB de facto de geldpers aangezet, omdat de op te kopen obligaties met vers elektronisch geld worden betaald. De hoop is dat dit rentestanden verder drukt en lenen voor bedrijven en consumenten nog goedkoper maakt, zodat de Europese economie een extra impuls krijgt.

ECG-president Mario Draghi gaf eerder deze maand aan dat, gezien ,,het tempo van de aankopen”, het haalbaar is om in maart voor 60 miljard euro obligaties op te kopen. De ECB begon op 9 maart met de inkoop van obligaties.

Werkloosheid eurozone lager

De werkloosheid in de eurozone is in februari gedaald naar 11,3 procent, van 11,4 procent een maand eerder. Dat is het laagste niveau sinds mei 2012, zo maakte Eurostat dinsdag eveneens bekend.

Volgens Eurostat waren in februari in de eurozone 18,2 miljoen mensen werkloos, een daling met 49.000 in vergelijking met een maand eerder. Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 9,8 procent, het laagste niveau sinds september 2011. In de EU zaten in februari bijna 23,9 miljoen mensen zonder betaald werk.

De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Duitsland en Oostenrijk en de hoogste in Griekenland en Spanje.

De jeugdwerkloosheid in de EU bedroeg in februari 4,85 miljoen jongeren, waarvan 3,2 miljoen in het eurogebied.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl