Facebooktopman Mark Zuckerberg zei tijdens de hoorzitting in het Congres deze week dat er geen “betekenisvol” aantal mensen is dat Facebook verwijdert na de onthulling dat databedrijven als Cambridge Analytica in staat waren persoonlijke informatie te stelen van miljoenen gebruikers.

Maar dat lijkt gezien de enorme media-aandacht erg onwaarschijnlijk. Alleen al in Nederland hebben woensdagavond ruim tienduizend mensen hun Facebook-account verwijderd naar aanleiding van het evenement ‘Bye Bye Facebook’ van programmamaker Arjen Lubach, blijkt uit een steekproef van nu.nl.

En wereldwijd is de hashtag #DeleteFacebook regelmatig trending en kennen de nodige Amerikanen ook wel persoonlijk iemand van Facebook af is gegaan.

Daarom hebben Carolina Milanesi en onderzoeksgroep Techpinions besloten om een representatieve groep van 1.000 Amerikanen te ondervragen over hun gevoelens over het sociale netwerk.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

  • 17% van de Amerikanen heeft de Facebook-app van hun smartphone verwijderd vanwege zorgen over de privacy.
  • 35% zegt Facebook minder te gebruiken dan vroeger vanwege de privacyproblemen.
  • 9% is helemaal van Facebook afgegaan.
  • 39% van de Amerikanen is zich "erg bewust" en 37% is zich "enigszins bewust" van het schandaal rond Cambridge Analytica.

Natuurlijk gaat dit om wat mensen zeggen en kan er een verschil zijn met wat ze daadwerkelijk doen. Mogelijk is er een gat tussen het aantal mensen dat zegt zijn of haar Facebook-account te verwijderen en het aantal mensen dat dat ook daadwerkelijk heeft gedaan.

Maar Milanesi schrijft dat minder betrokkenheid en interacties het echte risico is voor Facebook en niet noodzakelijkerwijs het aantal mensen dat het sociale medium helemaal verlaat.

Bron: Tech.pinions/Creative Strategies

Volgens het onderzoek wil 2 van de 5 mensen die meer dan zeven jaar op Facebook zitten "terug naar hoe het was". Maar zoveel is Facebook helemaal niet veranderd in de afgelopen jaren, dus misschien hebben ze net als Zuckerberg gewoon heimwee naar de eenvoud van de tijd dat het netwerk nog vanuit een studentenkamer op Harvard werd gerund en een "poke" voor de grootste opwinding zorgde.

Ook Europees parlement wil Zuckerberg graag spreken

Alle partijen in het Europese parlement willen erg graag dat topman Mark Zuckenberg van Facebook naar Brussel komt om zich te verantwoorden voor het schandaal met het lekken van data van tientallen miljoenen gebruikers. Voorzitters van alle fracties steunden donderdag een open brief van de Groenen waarin wordt geëist dat parlementspresident Antonio Tajani de Amerikaan voor een ontmoeting met diverse commissies uitnodigt.

Zuckenberg (33) is goed drie weken geleden al door Tajani uitgenodigd maar hij heeft voor zover bekend niets van zich laten horen. De topman maakte deze week wel al twee keer de gang naar het Amerikaanse Congres waar hij urenlang aan de tand werd gevoeld.

De data van naar schatting 87 miljoen Facebook-gebruikers konden worden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. Daaronder zouden data van 2,7 miljoen EU-ingezetenen zijn.

EU-Justitiecommissaris Vera Jourova had donderdag wel een gesprek met een andere topfiguur van het social-mediaconcern. Ze meldde een ,,constructief en open gesprek'' te hebben gehad over het dataschandaal met Sheryl Sandberg, als COO verantwoordelijk voor het dagelijks beleid bij Facebook.

Volgens de week staat Facebook waarschijnlijk op de agenda van de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg.