• Het Italiaanse luxemerk Maserati heeft een volledig elektrische SUV op de markt gebracht: de Grecale Folgore.
  • Niet alleen ademt de auto Italiaanse stijl, op papier kan hij zich ook prima meten met de concurrentie.
  • Maar autoredacteur Dennis Wilman ondervond tijdens zijn testrit dat er toch wat typisch Italiaanse eigenaardigheden te vinden zijn in de Grecale.
  • Lees ook: De Zeekr 7X is tot in de puntjes doordacht, maar laat toch één steekje vallen

AUTOTEST – Als je aan Maserati denkt, dan zie je waarschijnlijk prachtige sportwagens voor je die maar weinig mensen kopen, omdat ze in de volksmond bekend staan als onbetrouwbare geldverslinders. In de praktijk doe je het merk daarmee flink te kort. Bovendien mis je een groot deel van de automarkt dat de Italianen tegenwoordig ook bedienen: autogebruikers die in een electrische luxe-SUV willen rijden.

Dat legt dan ook meteen de vinger op de zere plek van de Maserati Grecale Folgore: veel mensen weten niet dat hij bestaat. Op papier zou deze grote elektrische auto het namelijk best goed moeten doen tegenover de concurrentie. Hij heeft een acceptabele actieradius van 500 kilometer, biedt belachelijk veel luxe voor zijn geld en, laten we eerlijk zijn, ziet er toch heel goed uit, zeker vergeleken met andere SUV- kolossen in de markt.

De Maserati Grecale Folgore.
De Maserati Grecale Folgore.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

De Italiaanse flair is terug te vinden in het ontwerp van deze SUV, die toch vrij veel van een Italiaanse sportwagen weg heeft. Een mooie, grote grille, sportief gelijnde koplampen verwerkt in een voorgevel waar je u tegen zegt.

Het interieur is ook erg fijn afgewerkt. Mooie materialen, heerlijke stoelen en niet al te veel schermen, die in dit geval on-Italiaans logisch te besturen zijn. Opties waren makkelijk te vinden en snel te bereiken.

Elektrische SUV van Maserati: een temperament dat je bij een Italiaanse auto verwacht

De elektrische aandrijflijn doet prima wat je ervan verwacht. Het zijn geen supercarprestaties, maar met bijna 600 pk onder je rechtervoet kun je met de bijna 2.500 kilogram wegende SUV aardig in het verkeer meekomen.

Van het wat scherpere bochtenwerk houdt deze SUV wel, maar hij laat de bestuurder er wat harder voor werken. Iets wat ik persoonlijk wel kon waarderen. Het geeft de kolos een bepaald temperament, wat je toch een beetje van een Italiaanse auto verwacht.

De Maserati Grecale Folgore.
De Maserati Grecale Folgore.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Omschakelen naar de sportstand biedt hulp, want dan verlaagt de Grecale zijn stand op de weg en wordt de ophanging zoveel harder dat je praktisch elk kiezelsteentje op de weg voelt. Het betekent ook dat de sportstand op de snelweg de auto al snel onrustig maakt. Hij hobbelt en wiebelt met elke lichte oneffenheid op het wegdek mee.

Daarentegen is de standaard GT-stand, die bedoeld is als de perfecte mix tussen comfort en sportiviteit, zo zacht afgesteld dat van sportiviteit weinig sprake meer is. Er is geen tussenweg.

Dan is er nog een ander puntje van aandacht bij de Grecale Folgore: snelladen is niet echt snelladen. In vergelijking met auto's in zijn prijscategorie is een pieksnelheid van 180 kW toch wel ondermaats te noemen. Zeker als hij dit niet lang vast weet te houden en een accupakket van 95 kWh moet opladen. Het maakt langere reizen toch een iets grotere uitdaging met de Grecale Folgore dan dat het bijvoorbeeld met de Porsche Macan zou zijn.

Het interieur van de Maserati Grecale Folgore.
Het interieur van de Maserati Grecale Folgore.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Eigenaardigheden bij laden stroom

Toch heeft een elektrische aandrijving in een Maserati zo zijn voordelen, want het betekent aanzienlijk meer betrouwbaarheid. Al kwam ik er al snel achter dat je ook hier genoegen moet nemen met wat Italiaanse eigenaardigheden.

Na het het laden verschijnen er een aantal meldingen om het elektrische systeem te controleren, maar die gaan vanzelf weer weg bij de volgende start. Blijkbaar vond de Grecale het even onprettig om wat verse stroom toegediend te krijgen. Het schijnt een vaker voorkomend probleem te zijn bij Italiaanse elektrische auto's, blijkt uit een snelle zoektocht op het internet.

Ook typisch Italiaans: vorm gaat boven functie. De Grecale is van buiten groot, maar van binnen is dat niet per se merkbaar. Ja, voorin is er meer dan voldoende ruimte voor de bestuurder en bijrijder, maar hoewel het op de achterbank bij een korte rit prima vertoeven is, zou ik het er zelf toch niet langere tijden volhouden. Ook is er niet gedacht aan een opbergplek voor de laadkabel, niet achterin en niet in een frunk, aangezien die ontbreekt.

Het interieur van de Maserati Grecale Folgore.
Het interieur van de Maserati Grecale Folgore.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Nog een voorbeeld: de Grecale heeft enorme schakelflippers achter het stuur. Je zou zeggen dat die niet nodig zijn, want een elektrische auto schakelt niet. In het geval van de Grecale zijn ze er om de hoeveelheid regeneratie bij het afremmen aan te passen. Een prachtige invulling van de flippers die ik graag vaker bij dit soort auto's zou willen zien. Echter, de flippers zijn dan weer zo groot dat je er met je vingers omheen moet, als je bijvoorbeeld richting wilt aangeven. Helemaal geen ergernis, want het went snel, maar het geeft aan waar de prioriteiten bij het ontwerpen van deze auto lagen.

Niet de perfecte reisgenoot, maar wel een heel fijne

Dit alles betekent dat je bij deze Maserati Grecale Folgore geen perfectie moet verwachten. Het is in die zin geen concurrent van de bekende Duitsers. En dat hoeft ook niet. Deze Grecale heeft zijn eigen publiek. Mensen die zo af en toe eens pittig willen kunnen sturen, wat plezier achter het stuur willen hebben, maar voor het overgrote deel in weelde en rust willen rond rijden, voorzien van de beste materialen die mooi zijn afgewerkt.

De Maserati Grecale Folgore.
De Maserati Grecale Folgore.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Ik moet dan ook zeggen dat ik mijn tijdsbesteding en de bijna 700 kilometer die ik met de Grecale Folgore heb afgelegd, erg prettig vond. Het was een uiterst fijne reisgenoot die mensen niet alleen het hoofd deed draaien bij het langsrijden, maar ook pas op de plaats liet houden.

Het is niet alleen qua aanzicht weer eens wat anders, maar ook in het interieur en daaronder. Ik heb dat heel erg kunnen waarderen, want ik hou wel wat eigenaardigheden in auto's, het geeft ze charme. Tegelijk begrijp ik dat dit mogelijk lastig te accepteren valt, als je bijna anderhalve ton voor een auto neertelt.

Dat laatste lijkt dan ook de grote makke te zijn van de Maserati Grecale Folgore. Iedereen die ik de auto liet zien met de vraag of ze de Italiaan boven een elektrische Porsche zouden verkiezen, gaf unaniem de voorkeur aan de Duitser. Jammer, want men was het er ook unaniem over eens dat de Grecale beter op het netvlies ligt. Blijkbaar geven wij Nederlanders, heel on-Italiaans, de voorkeur aan functie boven vorm…

LEES OOK: We reden in de Porsche Macan: een ongelooflijk veelzijdige elektrische auto, maar met een beperking als je in Nederland laadt