• Michael Burry voorspelt zware maanden voor de Amerikaanse aandelenmarkten en de economie.
  • De topbelegger van ‘The Big Short’ waarschuwt de Fed voor een voortijdige verlaging van de rente als de inflatie afkoelt.
  • Ook betreurt Burry de “dwaasheid” op de markten nadat nieuw genoteerde aandelen meer dan 10.000 procent omhoogschoten.
  • Lees ook: Inflatie VS lijkt af te koelen, cijfers van juli lager dan die van juni

Michael Burry verwacht sombere dagen voor de aandelenmarkten en de economie. Ook vreest de bekende en steenrijke investeerder, die door Christian Bale werd gespeeld in de film ‘The Big Short’, dat de Federal Reserve van koers zal veranderen en de rente plots en te snel weer zal gaan verlagen zodra de inflatie terugloopt. 

Daarnaast maakt hij zich zorgen over de overeenkomsten die hij ziet tussen de dot-com zeepbel en de recente hoge winsten voor nieuw genoteerde aandelen. De investeerder heeft zijn zorgen de afgelopen weken in inmiddels verwijderde tweets gedeeld. Dit is wat hem dwars zit:

Kerstmis in juli

“Iemand had het over Kerstmis in juli…hoop dat je ervan genoten hebt”, twitterde Burry op 30 juli.

De CEO van Scion Asset Management verwees met deze tweet naar zijn eerdere voorspelling dat een “door inflatie gedreven consumentenrecessie” in december z’n intreden zou doen, waardoor deze zomer een veel beter moment zou worden om Kerst te vieren.

Burry lijkt te suggereren met de tweet dat hij verwacht dat de opleving van de aandelenmarkten en cryptocurrencies van vorige maand van korte duur zal zijn.

Hij leek ermee ook een link te leggen naar de winstwaarschuwing van Walmart op 25 juli, die zijn vrees bevestigde dat grote voorraden in de detailhandel en consumenten die door de hoge inflatie minder willen uitgeven, tot het verlagen van prijzen in de sector en dus een lagere winst voor grote bedrijven in de detailhandel zou gaan leiden.

Burry voorspelde eerder al dat Amerikaanse huishoudens door de hoge prijzen van voedsel, brandstof en huisvesting in de VS, tegen Kerstmis vrijwel al hun spaargeld op zullen hebben gebruikt. 

Volgens hem stoppen Amerikanen in dit soort situatie met sparen, spreken ze hun spaarrekeningen aan en maken ze meer credit-card schulden door de hoge inflatie.

De Fed op de vingers tikken

De Federal Reserve moet bij zichzelf te raden gaan als ze besluiten de rente snel te verlagen zodra de inflatie afkoelt, waarschuwde Burry in een tweet van 31 juli.

De belegger tweette dat de Amerikaanse centrale bank in december 1974 de rente tot 7,75% verlaagde. Hij beschreef de stap als een "dodelijke vergissing" omdat het de aandelen tijdelijk omhoog dreef, maar een "blijvende top" creëerde die pas jaren later overtreffen zouden worden.

Burry heeft de Fed al eerder op de vingers getikt, omdat ‘ze niet genoeg weten over de financiële geschiedenis van de VS, verslaafd zijn aan stimuleringsmaatregelen en al z’n geloofwaardigheid bij beleggers verloren heeft’.

Hij beweert ook dat de bank niet de rente verlaagt en haar balans verkleint om de inflatie te bestrijden, maar omdat "ze hun monetaire bazooka aan het herladen zijn, zodat ze de dag kunnen redden als de consumentenbestedingen opdrogen en de aandelen kelderen”.

Het is niet altijd feest

Burry, die tijdens de pandemie herhaaldelijk aan de bel trok ‘over marktgekte en hersenloze speculatie’, waarschuwde deze maand in een drietal tweets dat hij die trends weer opnieuw ziet opduiken.

Nadat AMTD Digital aandelen 14.000 procent omhoogschoten in de drie weken na de beursgang van het bedrijf in de VS, tweette Burry een link naar een liedje van DevilDriver, een heavy-metal band, met de titel 'End of the Line'.

"De gekte is terug", twitterde Burry op 4 augustus, erop wijzend dat de euforie nog niet van de markten verdwenen is, zoals dit tijdens eerdere recessies wel het geval was. 

De irrationele uitbundigheid doet hem denken aan de dot-com zeepbel voordat Enron en WorldCom instortten en de aanslagen van 9/11 de wereld in z’n greep namen, voegde hij eraan toe.

Burry is vooral bekend van het voorspellen van en profiteren van de Amerikaanse huizencrash mid-2000, zijn investeringen in GameStop vóór de meme-stock boom en zijn twijfels over Elon Musk's Tesla en Cathie Wood's Ark Invest.

LEES OOK: Hoge inflatie blijvertje of niet? Dit zijn de belangrijkste argumenten voor en tegen