De regering Biden zet de politieke koers van ex-president Donald Trump ten opzichte van Rusland en China door.

Bedrijven die aan de Russisch-Duitse gasleiding Nord Stream 2 werken, zoals Shell, worden weer met sancties bedreigd.

Ook gaan de Amerikanen een nieuwe confrontatie met China aan over onder meer Hongkong en Tibet.

De Democraat Joe Biden profileert zich als president in de Verenigde Staten als een gematigde man van het midden, in scherp contrast tot zijn voorganger Donald Trump. Maar op het gebied van buitenlands beleid trekt Biden de lijn van Trump in ieder geval deels door.

Zo heeft ook de nieuwe Amerikaanse regering felle kritiek op het Russisch-Duitse project om een extra gasleiding aan te leggen die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt. En wat China betreft in is de toon van de regering Biden ook niet mals.

“Nord Stream 2 is Russisch geopolitiek project”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken riep bedrijven die zijn betrokken bij de aanleg van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland, donderdag op om “onmiddellijk” te stoppen met de werkzaamheden. Anders kunnen zij sancties van de Verenigde Staten opgelegd krijgen.

De Amerikaanse overheid zegt dat de Russen door de gaspijplijn meer invloed krijgen in Europa. Washington dreigde al herhaaldelijk met sancties voor bedrijven die bij de aanleg van de pijplijn, die al bijna voltooid is, betrokken zijn. Een daarvan is olie- en gasconcern Shell. Ook Europese landen als Polen en Oekraïne zijn fel tegen het project.

"Nord Stream 2 is een slechte deal, voor Duitsland, Oekraïne en voor onze bondgenoten en partners in Midden- en Oost-Europa", meldde Blinken.

Volgens hem is de pijpleiding onder de Oostzee "een Russisch geopolitiek project dat Europa moet verdelen en de Europese energieveiligheid verzwakt."

Duitsland gaf vorige maand aan vooralsnog achter de aanleg te blijven staan. Berlijn had eerder al toestemming gegeven voor de hervatting van het project, na het aflopen van de vorige vergunning.

Met Nord Stream 2 wordt de capaciteit van de bestaande Nord Stream-gaspijplijn onder de Oostzee verdubbeld.

"China bedreigt wereldwijde stabiliteit"

Ook tussen China en de nieuwe Amerikaanse regering lijkt het niet echt te boteren.

Bepaalde acties van China vormen een bedreiging voor de wereldwijde stabiliteit, zei Blinken donderdag bij de aftrap van het topoverleg tussen de Verenigde Staten en China in Anchorage in de Amerikaanse staat Alaska. "China's acties bedreigen de op regels gebaseerde wereldwijde stabiliteit", stelde hij.

Ministers uit de VS en China zijn in Alaska voor een tweedaagse bijeenkomst. Het gaat om het eerste topoverleg tussen de grootmachten sinds het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Namens de VS is Blinken aanwezig, voor China zijn topdiplomaat Yang Jiechi en de minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi naar Alaska afgereisd.

Blinken zei onder meer bezorgd te zijn over cyberaanvallen op de VS. Ook kondigde hij aan het te willen hebben over de situatie in Hongkong en Taiwan en de "economische dwang" van China op Amerikaanse bondgenoten.

Tijdens een tien minuten durende openingsverklaring van Yang beschuldigde de diplomaat de VS er onder meer van zich te bemoeien met interne aangelegenheden. De VS beschuldigde China na afloop van het schenden van het protocol door langer dan de ingeplande twee minuten te spreken.

Chinezen vinden dat Washington ruzie uitlokt

Volgens China waren het juist de Amerikaanse vertegenwoordigers die tijdens hun openingsverklaring te lang aan het woord waren. De diplomaten zouden "ongastvrij" zijn geweest en onredelijke beschuldigen hebben gemaakt over het binnenlandse en buitenlandse beleid van China, stellen staatsmedia. Ook zouden de Amerikanen volgens een Chinese diplomaat "ruzie hebben uitgelokt".

Blinken uitte de afgelopen dagen al harde kritiek op China. De minister verweet Peking onder meer de autonomie van Hongkong systematisch te ondermijnen en de mensenrechten te schenden in Tibet en Xinjiang.

In Xinjiang wordt de Oeigoeren-minderheid volgens critici onderdrukt. Blinken heeft in de aanloop naar het topoverleg al duidelijk gemaakt dat hij de bijeenkomst in Alaska wil aangrijpen om zijn zorgen in "heldere bewoordingen" te delen met zijn Chinese collega's. De regering Biden maakte duidelijk de confrontatie met China niet uit de weg te gaan.

China kondigde van tevoren aan geen concessies te zullen doen over cruciale onderwerpen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg de Amerikanen op een "oprechte en constructieve manier" het gesprek aan te gaan.

"China heeft geen ruimte om concessies te doen over kwesties met betrekking op zijn soevereiniteit, veiligheid en kernbelangen", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie.

LEES OOK: EU en VS komen weer nader tot elkaar: opschorting importheffingen op elkaars producten