- President Donald Trump kan het president-elect Joe Biden moeilijk maken door zijn politieke functionarissen aan te laten blijven.
- Normaal gesproken verzoeken vertrekkende presidenten hun functionarissen om ontslagbrieven in te dienen.
- Als Trump-functionarissen nog steeds in dienst zijn wanneer de aanstaand president de Oval Office betreedt, zal Biden ze gedwongen moeten ontslaan, terwijl de nieuwe president juist eenheid wil uitstralen.
Het team van Joe Biden is beducht dat Donald Trump de president-elect zal dwingen tot een massaontslag op zijn eerste dag van het presidentschap. Het zou gaan om door Trump benoemde politieke functionarissen die geen vrijwillig ontslag hebben genomen tegen de tijd dat Biden de Oval Office betreedt.
Hoewel een dergelijk massaontslag niet in strijd met de wet is, betekent het wel een slechte start voor Biden, die beloofde het land te verenigen. Die boodschap zal hij naar alle waarschijnlijkheid tijdens zijn beëdiging op 20 januari herhalen.
Normaal gesproken verzoekt de stafchef van het Witte Huis de pakweg 4.000 door de president aangestelde politieke functionarissen om hun ontslagbrieven in te dienen. Zo heeft de nieuwe opperbevelhebber de mogelijkheid om zijn eigen mensen aan te stellen.
Maar dit is geen gebruikelijke machtswisseling. Trump geeft zich nog steeds niet gewonnen en heeft naar verluidt zelfs gesuggereerd dat hij het Witte Huis niet zal verlaten op de dag dat Biden beëdigd wordt.
Dus kijkt het team van Biden met spanning toe of Mark Meadows, de huidige stafchef van het Witte Huis, de ontslagbrieven vraagt van de functionarissen om zo een massaontslag door de aanstaand president te voorkomen.
Biden wil met een schone lei beginnen
“Het maakt het een stuk akeliger”, zei een betrokkene bij Bidens transitie deze week tegen Business Insider. “Bidens eerste taak zou zijn om iedereen te ontslaan.”
Biden, net als alle andere nieuwe presidenten, wil met een schone lei beginnen. Dit stelt hem in staat om zelf mensen aan te stellen die zijn visie delen.
De aanstaand president, die opriep tot eenheid na de polariserende regeerperiode van Trump, staat niet te popelen om duizenden van Trumps medewerkers te ontslaan vlak na een inaugurele toespraak waarin hij belooft om die verschillen te overbruggen.
Een massaontslag van Trump-loyalisten geeft de Republikeinen ook reden om Biden te bekritiseren, ondanks dat nieuwe presidenten altijd hun eigen mensen aanstellen en vertrekkende presidenten hun eigen functionarissen, uit beleefdheid, verzoeken af te treden.

‘Wees eervol en treedt af’
Enkele vertrekkende Trump-functionarissen zijn al op zoek naar nieuwe functies buiten de regering, zelfs al wordt er gedreigd met ontslag voor zij die dat doen. Anderen, met name zij die geen goede baankans hebben wegens de machtswisseling in Washington en de vertragende economie, zullen wellicht proberen aan te blijven.
Michael Rigas, een Trump-functionaris die dient als HR-manager voor de federale overheid, stuurde op maandag een document rond met daarin de procedures voor vertrekkende functionarissen.
In het document staat dat hoge functionarissen “gewoonlijk ontslag nemen op verzoek van de nieuwe regering of voordat een nieuwe leidinggevende van het agentschap aantreedt”.
Ook vermeldt het dat “ambtenaren die in dienst zijn van de president of een andere tot aanstelling bevoegde functionaris te allen tijden verzocht kunnen worden om ontslag te nemen of ontslagen kunnen worden”. Het zou voor Biden dus geen probleem zijn om de overblijvende Trump-loyalisten op zijn eerste dag als president te ontslaan.
Eerdere machtswisselingen
De laatste keer dat er een machtswisseling plaatsvond in het Witte Huis verzocht vertrekkend president Barack Obama een dag voor de verkiezingen van 2016 zijn functionarissen om uiterlijk 7 december van dat jaar hun ontslagbrieven in te dienen.
Toen Obama zijn personeel vroeg om af te treden, was het nog niet duidelijk of Hillary Clinton of Donald Trump de verkiezingen zou winnen. Desondanks was de regering-Obama bereid om het Witte Huis vrij te maken, zodat de nieuwe president zelf een eigen team zou kunnen samenstellen.
Volgens Ken Duberstein, de voormalig stafchef van president Ronald Reagan, is het belangrijk dat een nieuwe president zelf het personeel kan kiezen. "Je moet schoon schip maken als de nieuwe president dat wil", zei hij tijdens de overgangsperiode naar de regering-Bush in 1989.
Als Trump weigert zijn functionarissen te vragen af te treden, zal dat de zoveelste norm zijn die deze president aan zijn laars lapt, zei William Reilly, de voormalig topman van het Agentschap voor Milieubescherming (EPA) onder de regering van H. W. Bush.