Oekraïne kan de komende tijd rekenen op meer hulp van de Verenigde Staten en andere bondgenoten bij zijn luchtverdediging. De Amerikaanse president Joe Biden spreekt van vijf extra luchtverdedigingssystemen, maar meerdere daarvan lijken al eerder toegezegd.

Oekraïne zit te springen om extra hulp om Russische luchtaanvallen af te weren. Biden kondigde op de NAVO-top in Washington onder meer de schenking van drie Patriot-systemen aan, onder andere uit Duitsland en Roemenië. Het lijkt te gaan om Patriots die deze landen al hadden aangekondigd.

Ook Nederland kondigde eerder al aan dat het met onderdelen van andere bondgenoten één Patriot-systeem kan samenstellen om naar Oekraïne te sturen. Italië geeft een SAMP-T-systeem, een vergelijkbaar luchtverdedigingswapen.

Oekraïne krijgt voor €600 miljoen aan draagbare luchtdoelraketten

De NAVO schaft voor omgerekend nog eens ruim 600 miljoen euro draagbare luchtdoelraketten aan voor Oekraïne, zegt topman Jens Stoltenberg. De bekende Stingers van Amerikaanse makelij zijn hard nodig in Oekraïne om de onophoudelijke luchtaanvallen van Rusland te weerstaan. En NAVO-landen willen ook zelf hun voorraden aanvullen.

De luchtverdediging is een van Oekraïnes belangrijkste kopzorgen en een belangrijk thema op de NAVO-top in Washington die dinsdag begint. De wapenindustrie kan gerust investeren in de wetenschap dat NAVO-lidstaten bij hen zullen blijven kopen, hield Stoltenberg vertegenwoordigers van de branche eerder op de dag voor. "Vandaag nog heeft het inkoopkantoor van de NAVO een nieuw multinationaal contract getekend voor Stinger-raketten ter waarde van bijna 700 miljoen dollar", zei hij.

De wapenindustrie schroeft de productie te traag op, klagen NAVO-defensieministers met enige regelmaat. Stoltenberg verzekert nog maar eens dat NAVO-landen de komende jaren alleen maar meer geld aan hun verdediging zullen besteden. "Er is een goed marktperspectief voor jullie. De markt zal groeien."

LEES OOK: Nieuwe Frans-Duitse tank voor Europa? Duitsland heeft plan B, als samenwerking met Fransen mislukt door opkomst van radicaal-rechts