Consumenten hebben voor een verstandige keuze over hun eten meer nodig dan “angstverhalen over vlees”, beweert minister Schippers.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaf dat dinsdag aan in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De Gezondheidsraad komt volgende week met nieuwe richtlijnen over gezonde voeding. Die worden vervolgens door het Voedingscentrum verwerkt in nieuwe adviezen en een schijf van vijf, zodat “,mensen daadwerkelijk kunnen kiezen”, aldus Schippers.

Ze zei verder dat de uitkomsten in het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties niet nieuw zijn. Dat er een relatie is tussen darmkanker met veel rood vlees en bewerkt vlees was al bekend. Volgens Schippers is het verstandig de ene dag een gehaktbal te eten en de andere vegetarisch. “Alles met mate.”

Relatie tussen rood vlees en kanker

Je krijgt niet direct kanker als je een keertje rood vlees of bewerkt vlees eet, zei Matty Weijenberg, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan de Universiteit Maastricht, maandag al.

Weijenberg deed, als enige uit Nederland, mee aan een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees. Ruim twintig wetenschappers analyseerden achthonderd eerdere onderzoeken. Dat leidde maandag tot een waarschuwing van de WHO.

Je hoeft rood vlees niet uit je eetpatroon te schrappen, het bevat ook gezonde stoffen, zoals vitamine B12. Maar het is wel belangrijk om gevarieerd en met mate te eten, aldus Weijenberg.

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat vlees dat bewerkt is, voor een langere houdbaarheid of een sterkere smaak, kankerverwekkend is. Bewerkt vlees staat nu in de gevaarlijkste categorie, samen met bijvoorbeeld asbest en roken. "Maar dat betekent niet dat het even gevaarlijk is. Het verband tussen roken en kanker is vele malen sterker. Het zegt alleen iets over de kracht van het bewijs."

Over rood vlees, zoals rund en varken, zijn de onderzoekers terughoudender. Ze houden het erop dat het mogelijk kankerverwekkend is. Het verband is minder goed te bewijzen. Naar andere soorten, zoals kip en vis, hebben de onderzoekers niet gekeken.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl