De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag in het rood gesloten. Net als in Europa stond de financiële sector op Wall Street onder druk door de miljardenboete die Deutsche Bank van de Amerikaanse autoriteiten dreigt te krijgen. Chipproducent Intel wist te profiteren van een verhoging van de omzetverwachting.

De Dow-Jonesindex verloor 0,5 procent tot 18.123,80 punten. De brede S&P 500 daalde 0,4 procent op 2139,16 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,1 procent tot 5244,57 punten.

Deutsche Bank hangt in de Verenigde Staten een boete van 14 miljard dollar boven het hoofd vanwege misstanden bij het verstrekken van hypotheken in het verleden. De grootste bank van Duitsland heeft gezegd tegen de boete in te zullen gaan en dat het uiteindelijke schikkingsbedrag veel lager zal uitvallen.

Amerikaanse financials

De Amerikaanse banken konden zich echter niet onttrekken aan het negatieve sentiment in de financiële sector door de kwestie. Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs en Citigroup lieten koersverliezen tot 1,6 procent zien.

Intel won 3 procent. Het grootste chipbedrijf ter wereld is positiever over de omzet in het derde kwartaal. Het concern merkte op dat de pc-markt voorzichtig begint op te krabbelen. De producent van bedrijfssoftware Oracle kwam donderdag nabeurs met teleurstellende kwartaalcijfers en leverde 4,8 procent in.

Oliesector

De oliesector in New York had last van de lagere olieprijzen. ExxonMobil en Chevron gingen tot 1,7 procent omlaag. Oliedienstverlener Halliburton verloor 1,8 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 43,22 dollar en Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 45,97 dollar per vat.

Beleggers verwerkten ook cijfers over de Amerikaanse inflatie en het consumentenvertrouwen. De markt is vooral in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit volgende week woensdag. Naar alle waarschijnlijkheid besluit de Federal Reserve dan af te zien van een renteverhoging.

De euro noteerde 1,1157 dollar, tegen 1,1160 dollar bij het Europese slot.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl