Vooral bankaandelen gingen flink omlaag. ING zakte in Amsterdam 2,1 procent.

De AEX sloot 0,6 procent (2,02 punten) lager op 348,72 punten. De MidKap daalde 0,1 procent (0,71 punt) tot 526,45 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tussen de 0,2 en 1,1 procent.

De enige manier om een gezonde financiële sector te hebben is volgens Dijsselbloem door te zeggen dat degenen die risico’s nemen daar ook voor opdraaien. Dat zei hij tegen persbureau Reuters en de Financial Times. Nu het ergste van de crisis volgens hem voorbij is, zouden banken en hun aandeelhouders en obligatiehouders volgens hem vaker op de eigen verantwoordelijkheid moeten worden aangesproken.

Diepe crisis

De eurolanden wisten met het akkoord over Cyprus maandag opnieuw op het allerlaatste moment een diepe crisis te vermijden. Cyprus krijgt 10 miljard euro aan noodsteun in ruil voor een rigoureuze sanering van zijn bankensector. Het noodplan voorziet in de opsplitsing van de twee grootste banken van het land, waarbij spaartegoeden van meer dan 100.000 euro voor een groot deel verloren gaan. Volgens handelaar Cees Smit van Today’s Beheer hadden de Europese politici deze deal beter meteen kunnen voorstellen. ,,Dat zou een hoop onrust hebben gescheeld.“

De Europese bankaandelen reageerden aanvankelijk zeer positief op het reddingsplan voor Cyprus, maar zagen de winsten aan het eind van de dag weer verdampen. In Londen zakte Baclays 3,4 procent. In Frankfurt moest Deutsche Bank 3,2 procent inleveren. De Franse banken BNP Paribas en Crédit Agricole verloren 3 en 6 procent. In Milaan verloren UniCredit en Banco Popolare bijna 6 procent.

Air France-KLM

In Amsterdam eindigde Air France-KLM onderaan de AEX met een min van 5,6 procent. Het bedrijf vergrootte maandag een obligatie-emissie om de balans te versterken. TNT Express volgde met een min van 4,5 procent. Het koeriersbedrijf verwacht de komende 3 jaar ongeveer 4000 banen te schrappen. De plannen maken deel uit van de nieuwe strategie, die de winstgevendheid van het bedrijf moet opkrikken.

In de MidKap ging CSM aan kop met een plus van ruim 6 procent. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat het bedrijf zijn bakkerijtak verkoopt aan investeringsmaatschappij Rhône Capital. De verkoop levert CSM netto 850 miljoen euro op.

Ook de euro zakte na het aanvankelijke optimisme over het Cyprus-akkoord weer weg en was 1,2855 dollar waard, tegen 1,2984 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. In de ochtendhandel steeg de eenheidsmunt nog tot ruim boven de 1,30 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 94,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl