Beleggers op de wereldwijde beurzen zullen deze handelsweek vooral gespitst zijn op de belangrijke vergadering van oliekartel OPEC over een productieverlaging en het banenrapport uit de Verenigde Staten.

De OPEC komt woensdag in Wenen bijeen om te proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten. Maar vooral Iran zou niet bereid zijn mee te werken aan een deal, nadat eerder een voorlopig akkoord werd gesloten. Overaanbod op de oliemarkt zorgt al twee jaar voor forse druk op de prijzen.

Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, heeft overleg met Rusland en andere niet OPEC-leden op maandag afgezegd omdat Riyad eerst zou willen dat er binnen het oliekartel zelf overeenstemming is voordat met andere olieproducenten wordt gesproken over de productie. Dat bericht zorgde vrijdag voor een fikse daling van de olieprijzen omdat er nieuwe onzekerheid is ontstaan over productieafspraken.

Amerikaanse banencijfer

De Amerikaanse overheid komt vrijdag met het banencijfer over november naar buiten. Het is het laatste banenrapport voor de rentevergadering van de Federal Reserve in december. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn van groot belang voor het rentebeleid van de Fed. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Amerikaanse centrale bank volgende maand voor het eerst in een jaar tijd de rente gaan verhogen.

Beleggers krijgen ook nog flink wat andere macro-economische gegevens te verwerken. Zo komen er cijfers over onder meer de inflatie en werkloosheid in de eurozone, de industrie in Europa, de groei van de Franse economie en de Duitse werkloosheid en winkelverkopen.

Chinese industrie

Uit de VS wordt informatie gemeld over bijvoorbeeld de huizenmarkt, de consumentenbestedingen en een nieuwe raming over de economische groei. Uit China komen belangrijke cijfers over de industriële bedrijvigheid.

De beurzen in Europa sloten vrijdag met kleine plussen na een rustige handelssessie. De Amsterdamse AEX-index klom 0,1 procent tot 457,99 punten. Op Wall Street werd op Black Friday slechts een halve dag gehandeld, maar wisten de leidende graadmeters wel nieuwe recordniveaus te bereiken.