- De verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft geleid tot euforie op de beurs, maar of dat ook zo blijft, ligt mede aan China.
- China zou namelijk flinke vergeldingsmaatregelen kunnen nemen, als Trump plannen voor hogere invoerrechten op Chinese producten doorvoert, aldus bureau Capital Economics.
- De Amerikaanse technologiesector loopt extra risico, omdat megabedrijven als Apple en Tesla producten maken en verkopen in China.
- Lees ook: De ‘Trump bumb’ op de beurs gaat volgens een topbelegger uitdraaien op een ramp: zeepbel is erger dan tijdens dotcomtijdperk
Amerikaanse beurzen zitten in de lift, sinds Donald Trump vorige week verkozen werd tot de nieuwe president van de VS. De S&P 500-index heeft sindsdien een snelle winst van 5 procent geboekt.
Maar hoewel de overwinning van Trump de aandelenmarkt de komende tijd mogelijk nog verder kan doen stijgen, bijvoorbeeld door voorgestelde belastingverlagingen en deregulering, maakt zijn verkiezing de beurs ook kwetsbaarder voor andere risico’s.
Volgens hoofdeconoom John Higgins van onderzoeksbureau Capital Economics is China het grootste risico voor de Amerikaanse beurs. Dat land kan weleens heel agressief gaan reageren op een mogelijke nieuwe handelsoorlog met Trump.
“Misschien wel het grootste risico voor de S&P 500-index, omdat de zeepbel in de index is ontstaan rondom de AI-hype, zou een vergeldingsactie van China zijn tegen de grote, Amerikaanse technologiebedrijven in China”, schrijft Higgins.
Tijdens zijn verkiezingscampagne stelde Trump voor een invoertarief te heffen van 60 procent op alle goederen die uit China worden geïmporteerd, wat een gigantische verhoging is van de invoerrechten van 25 procent die hij tijdens zijn eerste regering in werking liet treden.
Risico van handelsoorlog tussen de VS en China
Als het door Trump voorgestelde tarief van 60 procent daadwerkelijk wordt ingevoerd en China reageert agressief, dan zou dit waarschijnlijk een aantal van Amerika's belangrijkste bedrijven onder druk zetten, zoals Apple en Tesla, die hun producten in het land produceren en verkopen.
China kan van alles doen, van het beperken van de verkoop van goederen van Amerikaanse bedrijven in eigen land tot het verstoren van hun productieactiviteiten.
Maar Higgins denkt dat dat een onwaarschijnlijke uitkomst is, omdat een escalerende handelsoorlog de toch al worstelende Chinese economie hard zou raken.
“Op die manier terugslaan zou het imago ondermijnen dat China probeert op te bouwen als een verantwoordelijke supermacht”, zegt Higgins. "Daarnaast zou China de toegang kunnen verliezen tot technologieën die essentieel zijn voor de ontwikkeling van AI, als het te agressief reageert op een tweede ronde van hogere Amerikaanse invoertarieven."
In plaats daarvan zal China waarschijnlijk voor een gerichtere aanpak kiezen. “We vermoeden dat China op subtielere manieren zal terugslaan, zoals het beperken van de levering van zeldzame aardmetalen en de oudere generatie halfgeleiderchips”, aldus Higgins.