Premium content ophalen
  • Aandelenbeurzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen, vooral geholpen door de hype rond AI waarvan een select groepje techaandelen profiteert.
  • In technische zin is inmiddels voor zowel techaandelen als de bredere S&P 500-index in de VS sprake van een opgaande trend.
  • Beursexperts geven aan hoe beleggers zich kunnen positioneren bij deze rally, terwijl er macro-economisch nog flinke onzekerheden zijn.
  • Lees ook: Techaandelen denderen door: dit zijn de nieuwe richtpunten voor de Nasdaq en de S&P 500

Gelet op de vooruitzichten van een economische recessie in de VS en elders, plus de renteverhogingen van centrale banken, is het opmerkelijk hoe hard aandelen de afgelopen maanden zijn opgelopen.

In de VS is de brede S&P 500-index sinds medio maart met 15 procent gestegen. Hoewel bedrijfswinsten iets zijn gedaald, waren de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar sterker dan verwacht. Ook koelt de inflatie in de VS af en heeft de Amerikaanse centrale bank een pauze ingelast, na een lange reeks van renteverhogingen.

Flink wat marktstrategen vertrouwen de huidige beursrally niet en waarschuwen dat er in de tweede helft van dit jaar alsnog een recessie komt, die de bedrijfswinsten zal aantasten. Dat kan leiden tot koersdalingen van 15 procent of meer, afhankelijk van wie je het vraagt.

Premium content ophalen