Eerst zullen de financiële markten moeten normaliseren, waarbij een oplossing komt voor de Europese- en Amerikaanse schuldencrisis. Om het bedrijf eerder naar de beurs te brengen zou niet genoeg opbrengen. Naast een beursgang worden nog altijd andere vormen van verkoop niet uitgesloten. De voormalig Fortisdochter ASR, is sinds oktober 2008 in handen van de Nederlandse staat.

Door de onrust op de financiële markten en de ,,onverminderd sterke” concurrentie op de Nederlandse verzekeringsmarkt zag de onderneming het nettoresultaat over de eerste helft van dit jaar met 28 procent dalen tot 163 miljoen euro. Aan bruto-verzekeringspremies kwam in het eerste halfjaar 2,4 miljard euro binnen, tegen 2,6 miljard een jaar eerder. Dat betekent een afname van 8 procent.

Brief

ASR heeft inmiddels 630.000 klanten een brief gestuurd met bericht of zij in aanmerking komen voor compensatie op hun beleggingsverzekeringen of niet. ,,Voor die klanten waarvoor het van toepassing is, hebben we het compensatiebedrag inmiddels ook in hun polis gestort”, aldus ASR.

Levensverzekeraars kampen sinds 2008 met toenemende concurrentie van banken en beleggingsinstellingen die bankspaarproducten aanbieden als alternatief voor levensverzekeringen. Om een graantje mee te pikken op deze markt introduceerde ASR eerder dit jaar zijn eigen spaarbankproduct, de lijfrente opbouwrekening. In de tweede helft van het jaar wil de voormalige Fortisdochter het productaanbod verder uitbreiden.

ASR doet geen uitspraken over de verwachtingen voor de tweede helft van het jaar wegens de onzekere marktomstandigheden. Het concern verwacht wel dat de concurrentie op de verzekeringsmarkt en de onrust op de financiële markten aanhouden. ASR kan nog niet zeggen wat de financiële gevolgen zijn van de compensatieregeling voor klanten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl