De Nederlandse staat is niet van plan zakenbankiers die de beursgang van ABN Amro mogen begeleiden, rijkelijk te belonen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag, op basis van gesprekken met direct betrokkenen.

De kogel is nog niet door de kerk, maar veel wijst erop dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën begin 2015 gaat proberen om staatsbank ABN Amro deels naar de beurs te brengen.

Belangrijke vraag bij zo’n beursgang is altijd: wie regelt de verkoop van aandelen aan nieuwe beleggers? In dit spel is de rol van grote, internationale zakenbanken cruciaal, want die hebben vaak de beste contacten met particuliere en professionele beleggers.

Staat maakt verlies

Maar, zo vernam het FD, zakenbankiers zijn sinds de kredietcrisis van 2008 niet van onbesproken gedrag. Het was immers de val van een grote Amerikaanse zakenbank, Lehman Brothers, die de de start van de kredietcrisis inluidde. En de daarop volgende bankencrisis leidde ertoe dat ABN Amro, net ingelijfd door collega Fortis, eind 2008 genationaliseerd moest worden.

De huidige waarde van ABN Amro wordt geschat op ongeveer 15 miljard euro, terwijl de staat zo'n 22 miljard euro in de redding van de bank heeft gestoken. Alles bij elkaar zit de Nederlandse regering er dus niet op te wachten om zakenbankiers een vette commissie te laten opstrijken bij het begeleiden van een beursgang van ABN Amro.

Lagere commissie

Volgens de bronnen die het FD aanhaalt, krijgen zakenbanken normaal een commissie van ongeveer 2 procent van de waarde van het pakket aandelen dat wordt verkocht, maar wordt dat nu de helft, dus 1 procent. Daarbij komt dan nog een 'prestatieprikkel'  van 0,5 procent.

"En dat gaan we allemaal accepteren", geeft een bankier van een buitenlandse zakenbank aan tegen het FD. "Het biedt je een ticket naar veel meer business bij ABN Amro."

Reputatie zakenbanken

Hamvraag is nu welke zakenbank het grootste deel van de koek krijgt, want volgens het FD kijkt het ministerie van Financiën kritisch naar de maatschappelijke reputatie van zakenbanken.

Dat kan nog een lastige afweging worden. Zo is de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de onbetwiste nummer één in deze tak van sport, met de beste contacten bij beleggers. Aan de andere kant is het gedrag van Goldman Sachs vlak voor en tijdens de kredietcrisis niet onomstreden. Zo wist Goldman als één van de weinigen miljarden te verdienen door in 2007 massaal op het instorten van de markt voor Amerikaanse rommelhypotheken te gokken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl