ABN Amro keert na jaren van afwezigheid weer terug naar de beurs. De bank is geen schim meer van de megabank van weleer. 

Het bedrijf was begin deze eeuw nog dé bank van Nederland, één van de grootste financiële instellingen ter wereld. Een vijandige overname en opsplitsing in 2007 en vervolgens de financiële crisis in 2008 brachten het concern echter aan de rand van de afgrond.

De ondergang werd voorkomen door de Nederlandse overheid, die met haar redding een bescheiden comeback mogelijk maakte. Wat resteert is een sterk op Nederland gericht bankbedrijf, dat niet langer pretendeert een wereldspeler te zijn.

Hoge kosten

De wortels van de bank liggen in 1824, het jaar waarin Koning Willem I de Nederlandsche Handel-Maatschappij oprichtte. ABN Amro zelf ontstaat in 1991 uit een fusie tussen de ABN en de Amsterdam-Rotterdam Bank (Amro).

Het fusiebedrijf timmert aan de weg met diverse grote overnames in het buitenland en krijgt eind jaren negentig een notering aan de New York Stock Exchange. De ambities van de bank blijken ook uit het nieuwe hoofdkantoor, dat in 1999 aan de Amsterdamse Zuidas verrijst.

ABN Amro boekt in die jaren steeds meer winst, maar het lukt de bank niet de hoge kosten omlaag te brengen. De koers van het aandeel ABN Amro blijft hierdoor relatief laag, wat de internationale expansie belemmert.

Overname en nationalisatie

Onder leiding van topman Rijkman Groenink wordt ABN Amro uiteindelijk zelf overnameprooi. Begin 2007 krijgt de bank het aan de stok met een activistische aandeelhouder die wil dat ABN wordt opgesplitst om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren.

Later in het jaar wordt dit werkelijkheid, wanneer een bankentrio bestaande uit het Belgische Fortis, het Britse RBS en het Spaanse Banco Santander een bod doet op de bank voor een ongekend hoog bedrag van 72 miljard euro.

Vlak na de overname breekt de mondiale financiële crisis uit en ziet toenmalig minister van Financiën Wouter Bos zich gedwongen miljarden uit te trekken voor de nationalisering van de Nederlandse delen van ABN en Fortis. In totaal werd de afgelopen jaren zo'n 30 miljard euro betaald voor de bedrijfsonderdelen die verder gingen als het 'nieuwe' ABN Amro en verzekeraar ASR.

ABN enorm afgeslankt

De staatsbank die sinds 2009 onder leiding staat van oud-minister Gerrit Zalm is maar een schim van het vroegere ABN Amro. Er werkten eind 2006 107.000 mensen voor ABN, verspreid over meer dan 50 landen. Daarvan waren er in 2014 nog circa 22.000 over, in 21 landen.

De manier waarop ABN Amro voorafgaand aan de overname van 2007 werd bestuurd, is de afgelopen jaren symbool geworden voor de mentaliteit die aan de basis stond van de financiële crisis. Journalist Jeroen Smit schreef over de ondergang van de bank de bestseller 'De Prooi, Blinde trots breekt ABN Amro'. Het boek is later verfilmd in een driedelige televisieserie met acteur Pierre Bokma in de hoofdrol.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl