Als de Staat ABN Amro in 2015 naar de beurs brengt, kunnen de kosten daarvan 400 miljoen bedragen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten. Woensdagmiddag komen de toekomstplannen voor ABN Amro, SNS Reaal en ASR daar aan de orde.

De gemiddelde kosten van een Europese beursgang bedroegen de afgelopen vijf jaar 2,7 procent van het geplaatste kapitaal. Uitgaande van een opbrengst van circa 15 miljard voor ABN Amro komen de kosten van een beursgang uit op een slordige 400 miljoen.

Begin 2015 goed moment

ABN-topman Gerrit Zalm gaf eind oktober aan dat begin 2015 weleens een goed moment zou kunnen zijn voor een beursgang van de staatsbank.

ABN heeft wel last van de huidige recessie in Nederland, want de bank moet voorzieningen treffen op leningen aan het midden- en kleinbedrijf. Als de Nederlandse economie de komende tijd uit het dal komt, verandert de situatie.

“Mijn vermoeden is dat als blijkt dat we dit jaar echt uit het dal komen, dat begin 2015 wel eens een goed moment zou kunnen zijn”, zei hij over de toekomstige beursgang.

Mocht het begin 2015 nog te vroeg zijn, dan is het mogelijk om de beursgang een half jaar of een jaar uit te stellen.

Besluit kabinet over beursgang ABN

Het kabinet besloot in augustus dat ABN op termijn in zijn geheel terug gaat naar de beurs. Die beursgang zal op zijn vroegst over anderhalf jaar plaats vinden. ABN Amro is gevraagd zich voor te bereiden op een beursgang. Het kabinet zal dan over een jaar oordelen of de bank er klaar voor is.

Zalm noemde het tempo van de beursgang zoals door het kabinet is voorgesteld verstandig. Aan de voorbereiding van een beursgang wordt nu gewerkt.

Hogere opbrengst voor de Staat

Volgens Zalm stijgen de waarde van bankaandelen de laatste tijd weer. Dat zou een hogere opbrengst voor de Staat kunnen betekenen.

Het kabinet schatte in augustus in dat ABN nu rond de 15 miljard euro moet kunnen opbrengen, waar de afgelopen jaren inmiddels 21,66 miljard in de bank is gestoken. Premier Mark Rutte gaf toen toe dat de kans dat de Staat nog winst maakt op ABN klein is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl