• Dinsdag kwamen twee grotere fondsen op de Amsterdamse beurs met de kwartaalcijfers naar buiten: Philips en PostNL.
  • Philips waarschuwt voor hogere kosten als gevolg van de importheffingen van de Amerikaanse president Trump.
  • PostNL handhaaft vooralsnog zijn winstprognose voor 2025.
  • Lees ook: Deze grafiek laat zien waar scherp herstel van de beurs kan falen

Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven begint iets rustiger te worden, maar dinsdag kwamen nog wel twee grote beursfondsen in Amsterdam met de resultaten naar buiten: zorgtechconcern Philips en post- en pakketbedrijf PostNL.

Philips waarschuwde voor druk op de winst als gevolg van de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. PostNL houdt voorlopig vast aan zijn winstprognose voor 2025, maar ziet wel grote economische onzekerheden.

Het aandeel Philips zakte dinsdagochtend met bijna 1 procent, terwijl PostNL 0,7 procent inleverde.

Philips stelt winstprognose neerwaarts bij

Philips verwacht dat importheffingen het bedrijf dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Daardoor is het zorgtechnologieconcern somberder over de winstgevendheid in 2025 geworden.

Philips meldt bij zijn kwartaalresultaten een aangepaste winstmarge tussen de 10,8 en 11,3 procent te verwachten. Eerder ging het bedrijf nog uit van een marge tussen de 11,8 en 12,3 procent. Ook over de vrije kasstroom, dus hoeveel geld er daadwerkelijk in- of uitstroomt, is Philips pessimistischer.

Philips zegt "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van Amerikaanse importheffingen en tegenheffingen te verzachten. Het gaat om het vergroten van de flexibiliteit van de toeleveringsketen en kostenbesparingen, zei topman Roy Jakobs in een toelichting. "We richten ons op dat waar we controle over hebben."

De extra kosten zitten vooral in de heffingen van 145 procent die de Amerikaanse president Donald Trump invoerde voor producten uit China en de vergeldingsmaatregelen die het Aziatische land nam voor goederen uit de Verenigde Staten. Onderdelen voor Philips' apparatuur die van het ene naar het andere land gaan, worden daardoor duurder. Daarnaast gaat Philips er vooralsnog van uit dat de hoge "wederkerige" heffingen voor andere landen weer terugkeren nadat Trump ze voor een periode van negentig dagen had vervangen door een vast tarief van 10 procent.

Het bedrijf praat onder andere met overheden over mogelijke uitzonderingen voor medische technologie bij importheffingen. Philips wil ook meer lokaal inkopen en produceren. In China gebeurt dit al voor 90 procent, zei Jakobs. Na de coronapandemie was het bedrijf namelijk al meer gaan "regionaliseren".

In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de omzet licht tot 4,1 miljard euro, wat vooral kwam door moeilijkheden op de Chinese markt. De Nederlandse verkoper van ziekenhuisapparatuur en elektronica voor persoonlijke verzorging kampte hier met lange aanbestedingsprocedures en een zwak consumentenvertrouwen. De nettowinst kwam uit op 72 miljoen euro, tegen een verlies van 998 miljoen euro een jaar eerder.

Het aantal nieuwe orders steeg met 2 procent. Dat kwam volgens Philips door sterke prestaties op de Noord-Amerikaanse markt.

PostNL zit grotere economische onzekerheid

PostNL ziet meer macro-economische onzekerheid en onrust door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar volgens de pakket- en postbezorger is het nu nog te vroeg voor een duidelijk beeld over de mogelijke gevolgen van het handelsbeleid van Trump voor de e-commercemarkt, zoals andere routes van Aziatische volumes of afzwakkende economische groei.

Dat stelt PostNL bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal. Het bedrijf houdt dan ook vast aan zijn verwachtingen voor dit jaar waarbij wordt gerekend op een genormaliseerde brutowinst die in lijn ligt met het resultaat van 2024. De onderneming geeft aan flexibel te zijn en plannen aan te passen als dat nodig is. In september houdt PostNL een beleggersdag waarop meer inzicht wordt gegeven in aanpassingen van de strategie en de financiële verwachtingen voor de middellange termijn.

Volgens PostNL kwam de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 782 miljoen euro, tegen 765 miljoen euro een jaar eerder. Die groei is te danken aan de pakketbezorging, want bij post was een verdere daling van de volumes met bijna 7 procent te zien.

PostNL kwam in februari nog met een oproep voor steun van de overheid om de verlieslatende postbezorging voorlopig in stand te houden. Het bedrijf zei dat hiervoor een financiële vergoeding van 68 miljoen euro nodig is. Uiteindelijk wil PostNL dat de overheid de Postwet aanpast, zodat het bedrijf bijvoorbeeld langer kan doen over het bezorgen van de post. PostNL roept de overheid op om nog voor de zomer stappen te zetten in een parlementair debat over de postmarkt.

"Het eerste kwartaal van 2025 ontwikkelde zich conform verwachting. Hoewel de belangrijkste bedrijfstrends van 2024 zich in het nieuwe jaar voortzetten, beperken we de impact van de veranderende marktdynamiek zoveel mogelijk", aldus topman Pim Berendsen die eerder dit jaar het stokje heeft overgenomen van topvrouw Herna Verhagen. Berendsen was eerder financieel directeur van PostNL.

Zalando houdt vast aan groeiverwachting voor 2025

Webwinkel Zalando handhaaft de groeiverwachtingen voor dit jaar, ondanks "snel veranderende geopolitieke en macro-economische omstandigheden". Dat meldt de Duitse kledingwebwinkel bij de kwartaalcijfers. Het bedrijf verwacht nog steeds tot 9 procent meer kleding en andere artikelen te verkopen via zijn platform dan vorig jaar, te midden van de oplopende wereldwijde handelsspanningen door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.

In de eerste drie maanden van dit jaar werd voor 3,5 miljard euro via het platform verkocht, waarbij ook de verkopen van winkeliers die het platform van Zalando gebruiken worden meegeteld. De omzet van Zalando zelf steeg met bijna 8 procent naar 2,4 miljard euro vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Onder meer het aantal bestellingen nam in het eerste kwartaal toe.

De winst gecorrigeerd voor onder meer belastingen steeg in januari, februari en maart naar 46,7 miljoen euro, van 28,3 miljoen een jaar eerder.

LEES OOK: ING en Shell belonen aandeelhouders met miljardeninkoop eigen aandelen