Donderdag kwam een aantal bekende bedrijven op de Amsterdamse beurs met de kwartaalcijfers naar buiten. Daaronder Shell en KLM.

Olie- en gasreus Shell profiteert sterk van de hoge olie- en gasprijzen; KLM zag het financiële resultaat in de eerste maanden van dit jaar sterk verbeteren.

Het aandeel Shell noteerde donderdagochtend bij de opening van de beurs 2 procent hoger. Air France-KLM won ruim 3 procent op de beurs.

Shell: 7 miljard dollar winst in drie maanden

Olie- en gasconcern Shell heeft in het eerste kwartaal opnieuw flink meer winst geboekt dankzij de sterk gestegen energieprijzen. Het bedrijf dat nu op papier volledig Brits is, boekte in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 7,1 miljard dollar, omgerekend zo’n 6,7 miljard euro.

De olieprijzen waren al flink aan het stijgen door de aantrekkende vraag vanwege het economisch herstel van de coronacrisis. Door de onrust als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland zijn de olieprijzen verder opgelopen tot de hoogste niveaus in jaren.

In dezelfde periode een jaar geleden bedroeg de winst 5,7 miljard dollar. In het vierde kwartaal van 2021 werd een winst geboekt van 11,5 miljard dollar. Shell leed in 2020 nog een recordverlies van bijna 22 miljard dollar omdat toen de olieprijzen kelderden door de uitbraak van de coronapandemie.

De situatie rond Oekraïne en Rusland heeft het bedrijf ook een flinke tegenvaller opgeleverd. Vanwege het besluit om de activiteiten in Rusland te staken heeft Shell in het eerste kwartaal een last genomen van 3,9 miljard dollar. Shell heeft eerder al aangegeven tot 5 miljard dollar (zo'n 4,8 miljard euro) te moeten afschrijven op zijn activiteiten in Rusland.

De omzet van Shell bedroeg afgelopen kwartaal dik 84 miljard dollar, tegen ruim 85 miljard dollar een jaar eerder. Shell keert over het eerste kwartaal een dividend uit van 0,25 dollar per aandeel. Dat is 4 procent meer dan in het vierde kwartaal. Van het eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma van 8,5 miljard dollar heeft Shell inmiddels 4 miljard dollar voltooid. Het resterende deel zal dit kwartaal worden ingekocht.

KLM schrijft weer zwarte cijfers

KLM heeft een eerste aflossing gedaan van de staatssteun die het in coronatijd ontving. De luchtvaartmaatschappij kon door de stevige groei van het aantal passagiers in het eerste kwartaal de vliegtuigen beter vullen in de afgelopen periode en dat leidde voor het derde kwartaal op rij tot een operationele winst. Daardoor ontstond er ruimte om 311 miljoen euro terug te betalen.

Topman Pieter Elbers van KLM noemt die aflossing een "ontzettend belangrijke stap". "Het water stond ons in 2020 echt aan de lippen en we hadden geen idee hoelang de crisis ging duren", schetst hij. "Dit geeft aan dat het ergste achter de rug is." KLM kreeg in 2020 voor 3,4 miljard aan leningen en kredieten waar de Staat zich garant voor stelde. Daarvan gebruikte de luchtvaartmaatschappij 942 miljoen euro.

"Die steun is heel belangrijk, maar er zit ook wel een stevig prijskaartje aan", geeft Elbers aan. Zo moet KLM flink wat rente betalen en leveren de medewerkers loon in zolang de lening niet is terugbetaald. "We hopen snel verder stappen te kunnen zetten met de aflossing", aldus Elbers die aangeeft dat de vraag naar vliegreizen sterk is.

Dat in het eerste kwartaal winst werd geboekt, geeft aan dat het herstel zich doorzette, want de eerste drie maanden van het jaar zijn traditioneel een trage periode. "Maar we zien dat we qua bezettingsgraad weer in de buurt komen van wat we voor de coronapandemie hadden", zegt Elbers.

Heel Air France-KLM rekent op een capaciteit van zeker 80 procent van wat het in 2019 was in de lopende periode en zeker 85 procent in de zomer. Voor budgetdochter Transavia geldt dat er nu al meer capaciteit is dan er voor corona was.

Air France-KLM zette een nettoverlies van 552 miljoen euro in de boeken. Bij KLM was er een operationele winst van 3 miljoen euro, zusterbedrijf Air France verloor op die basis nog 363 miljoen euro, maar toonde daarmee ook al herstel. Het gehele luchtvaartconcern denkt in het tweede kwartaal geen verlies meer te maken en in het derde een duidelijke winst te boeken.

Wat nog roet in het eten kan gooien zijn problemen op luchthavens zoals de afgelopen periode op Schiphol. "Dat is natuurlijk enorm frustrerend voor onze klanten", geeft Elbers aan die herhaalt dat Schiphol er eerst alles aan moet gaan doen om de personele problemen op te lossen voor er gesproken kan worden over het schrappen van vluchten. "Dat is echt te prematuur."

De krapte op de arbeidsmarkt herkent KLM ook, aldus Elbers. "We hebben begrip voor de uitdagingen, maar we moeten op zoek naar oplossingen." Daarbij tekent de KLM-topman aan dat de meivakantie qua drukte "heel geconcentreerd" is. "Tijdens de zomervakantie zijn vliegreizen van vakantiegangers over zes weken gespreid."

Voor Elbers zelf komt de eindstreep in zicht. Deze zomer neemt huidig NS-baas Marjan Rintel het van hem over. "Ik heb dertig jaar met veel plezier bij KLM gewerkt en daar ben ik dankbaar voor. Ik ben blij dat we weer uit het dal aan het klimmen zijn."

Booking profiteert van opleving reservering voor hotels

Internetbedrijf voor hotelovernachtingen Booking Holdings heeft in het eerste kwartaal van dit jaar duidelijk geprofiteerd van het opheffen van veel coronabeperkingen. Het moederbedrijf van het Nederlandse Booking.com zag zijn omzet meer dan verdubbelen. Op die site en andere platforms van Booking Holdings besteedden consumenten een recordbedrag aan boekingen voor hotels, vakantiewoningen of hostels.

In totaal boekte Booking Holdings een omzet van 2,7 miljard dollar, een stijging van 136 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen waren er nog veel internationale reisbeperkingen wegens corona, wat de vraag naar hotelovernachtingen duidelijk drukte. Het concern zag zijn verlies wel oplopen tot 700 miljoen dollar, maar dat kwam voornamelijk doordat het bedrijf bijna 1 miljard dollar moest afschrijven op aandelen in enkele Chinese internetbedrijven die het bezit. Zonder die waardevermindering boekte Booking Holdings een winst van 161 miljoen dollar.

Topman Glenn Fogel verwacht dat de komende maanden nog meer mensen op reis gaan en via Booking Holdings een overnachting boeken, ondanks onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en oplopende inflatie. "We maken ons op voor een druk zomerseizoen", zei hij in een toelichting. "Ondanks een onzekere macro-economische context zien we wereldwijd steeds sterkere reistrends in het tweede kwartaal van 2022."

Onlangs stelde Booking Holdings aandeelhouders nog gerust over de gevolgen van het oorlogsgeweld in Oost-Europa. In die regio daalde het aantal boekingen via zijn sites weliswaar, maar in West-Europa waren er juist meer boekingen dan in dezelfde periode in 2019.

LEES OOK: Shell verdrievoudigt capaciteit van groene energie met overname Indiase producent van wind- en zonne-energie