Woensdag kwam een aantal aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven met de kwartaalcijfers naar buiten, waaronder supermarktconcern Ahold Delhaize en ingenieursbureau Arcadis.

Alhold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, heeft de omzet in het eerste kwartaal opgevoerd, maar zag wel druk op de winstmarge in de VS. Arcadis meldde een stijging van het orderboek naar nieuwe recordniveaus.

Beleggers reageerden positief op de cijfers van Ahold Delhaize en zetten het aandeel woensdag 4 procent hoger, terwijl het aandeel Arcadis ruim 1 procent daalde.

Ahold Delhaize houdt vast aan winstprognose voor 2025

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een 5 procent hogere omzet geboekt van 23,3 miljard euro, tegen constante wisselkoersen. Vooral in Europa ging het hard. Dat laatste is deels te danken aan de overname van de Roemeense supermarktketen Profi.

Wel daalde de onderliggende operationele winstmarge met 0,2 procentpunt tot 3,8 procent. In Europa presteerde het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn sterk met een stijging van de onderliggende winstmarge met 0,3 procentpunt, ondanks de lastige onderhandelingen met A-merken.

In de VS daalden de operationele winstmarge met 0,3 procentpunt. Dat komt volgens Ahold Delhaize mede door de keuze voor prijsacties om marktaandeel te winnen. In de VS heeft Giant Food, een van de ketens van het bedrijf, zijn 'Fresh Low Prices'-campagne uitgebreid, waarbij de prijzen van honderden producten werden verlaagd. Ook bij Stop & Shop gingen prijzen omlaag.

Ondanks de economische onzekerheden in de wereld houdt Ahold Delhaize vast aan de verwachtingen voor 2025 van een onderliggende operationele marge van circa 4 procent, een groei van de winst per aandeel tussen 5 procent en iets minder dan 10 procent (op basis van een gemiddelde wisselkoers van 1,10 dollar per euro) en een vrije kasstroom van minimaal 2,2 miljard euro.

Topman Frans Muller sprak in een toelichting bij Bloomberg TV van sterke resultaten, ook als het gaat om onlineverkopen. Er is wel veel onzekerheid, erkende hij. Van de handelsoorlog heeft het concern volgens Muller maar beperkt last omdat het overgrote deel van de producten in de VS lokaal wordt ingekocht.

Arcadis boekt record met orderportefeuille

Het orderboek van het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis is in het eerste kwartaal naar een nieuw recordniveau gestegen. Volgens het bedrijf kwamen er voor 1,1 miljard euro aan nieuwe opdrachten binnen en steeg de totale waarde van de orderportefeuille naar 3,7 miljard euro. Arcadis spreekt van "robuuste kwartaalcijfers".

Het bedrijf zegt daarbij dat de vraag naar werkzaamheden rond water, klimaatadaptatie en energietransitie sterk bleef, met name in Noord-Amerika, Duitsland en Nederland. Ook de markten voor mobiliteitsoplossingen waren sterk in die landen. Er is volgens de beursgenoteerde onderneming uit Amsterdam wel sprake van afzwakkende infrastructuuruitgaven in het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Arcadis zegt ook interessante groeimogelijkheden te zien door aanzienlijke investeringsplannen van farmaceuten in de Verenigde Staten en overheidsinvesteringen in Duitsland en de VS.

Topman Alan Brookes stelt in een toelichting dat met het orderboek en projecten in de pijplijn de vooruitzichten voor de middellange tot lange termijn solide blijven en dat Arcadis op koers ligt om zijn strategische doelen voor 2026 te behalen. Daarbij wordt onder meer gemikt op een verbetering van de operationele winstmarge.

LEES OOK: Deze grafiek laat zien waar scherp herstel van de beurs kan falen