• Het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven loopt in de eindfase.
  • Donderdag kwamen in Nederland grootbank ING en bouwer BAM met de kwartaalresultaten naar buiten.
  • ING hoefde minder geld opzij te zetten voor probleemleningen, mede dankzij het aantrekken van de economie.

Het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven loopt op zijn eind. Donderdag kwamen in Nederland grootbank ING en bouwer BAM als belangrijke fondsen met de kwartaalresultaten naar buiten.

ING: veel minder geld in stroppenpot voor probleemleningen dankzij aantrekken economie

 ING heeft zijn winst afgelopen kwartaal met bijna driekwart opgevoerd ten opzichte van een jaar eerder, ondanks dat de bank ook veel geld opzijzette voor een compensatieregeling voor klanten die een te hoge rente hebben betaald op leningen.

Net als in het tweede kwartaal wist het financiële concern in de voorbije periode flink te profiteren van het aantrekken van de economie. Recente ontwikkelingen als de verstoringen van leveringsketens van bedrijven en hogere energieprijzen, zorgden niet voor problemen.

Onder de streep hield de bank bijna 1,4 miljard euro over, tegen een winst van 788 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar.

Destijds moest ING nog honderden miljoenen euro's wegzetten voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald. Nu ziet het beeld er veel beter uit. Zo werden goede zaken gedaan met hypotheken. Ook heeft de coronapandemie de populariteit van mobiel bankieren duidelijk aangejaagd. Daar plukt ING nu ook de vruchten van in een land als Roemenië, waar de bank op digitaal vlak een forse groei doormaakt.

Topman Steven van Rijswijk waarschuwt wel dat de virusuitbraak nog steeds impact heeft op de bank. Hij wijst erop dat de vraag naar zakelijke leningen afgelopen kwartaal onder druk bleef staan als gevolg van de coronacrisis, terwijl de Nederlandse overheid in die periode ook nog massaal coronasteun verleende aan bedrijven. Deze week is bekend geworden dat de coronamaatregelen in Nederland ook weer worden aangescherpt, omdat besmettingscijfers oplopen.

Het "open en dichtgaan" van economieën is afgelopen jaar al vaker gebeurd, zegt Van Rijswijk. Hij benadrukt dat dit voor aanhoudende economische onzekerheid zorgt. Intussen merkt ING dat zaken als de verstoringen van leveringsketens en de inflatie voor sommige zakelijke klanten nu een nijpender probleem aan het worden zijn dan de coronacrisis. Maar Van Rijswijk denkt niet dat dit de resultaten van de bank zal schaden. Het concern heeft hiervoor bijvoorbeeld geen voorzieningen genomen.

ING maakte eerder al bekend in totaal 180 miljoen euro uit te trekken voor het vergoeden van mensen met financiële producten waarbij de variabele rente bij nader inzien niet voldoende marktconform was. De bank kwam met de regeling naar aanleiding van een aantal uitspraken van klachteninstituut Kifid over de berekening van rente voor doorlopende kredieten bij andere banken. Hoeveel mensen precies compensatie ontvangen en hoeveel die vergoeding dan bedraagt, is nog niet duidelijk.

Bouwer BAM boekt sterke verbetering van winstmarge

 De ingezette strategie van bouwbedrijf BAM, waarbij de onderneming de portefeuille opschudt, minder risico's neemt en de winstgevendheid wil verbeteren, lijken zich uit te betalen.

Het bedrijf kwam over de eerste negen maanden van het jaar met fors verbeterde resultaten in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, zo werd in een beknopte handelsupdate gemeld. Vooral de divisie Bouw en Vastgoed presteerde volgens het bedrijf goed. Bij grote infraprojecten kampt het bedrijf nog wel met problemen.

De opbrengsten van BAM in de periode januari tot en met september dit jaar bedroegen bijna 5,4 miljard euro. Dat was over dezelfde periode een jaar eerder 4,8 miljard euro. Daarbij wist de bouwer overduidelijk een beter winstmarge te realiseren. Die ging van 0,8 procent naar dik 4 procent.

Voor het hele jaar moet de winstmarge op 3,5 procent uitkomen. Daar blijft BAM aan vasthouden. BAM verkocht in Nederland tot en met het derde kwartaal 1787 woningen. Dat betekende een stijging van 7 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar.

Topman Ruud Joosten benadrukt dat het verminderen van de risico's bij grote projecten en de infradivisie "hoge prioriteit" heeft. Verder merkt BAM op dat de toeleveringsketen onder druk staat. Joosten had eerder al aangegeven dat het naast projecten grijpt vanwege de hoge kosten voor personeel en materiaal. Ook is BAM nog in gesprek met opdrachtgevers over de timing en afwikkeling van enkele "substantiële claims".

Bij de projecten waar BAM in het verleden geld op verloor, kan mogelijk nog wat geld worden verhaald op de opdrachtgevers. Zo is voor de aanleg van de zeesluis in IJmuiden een zogeheten commissie van wijzen aan het kijken of Rijkswaterstaat ook deels verantwoordelijk is voor de opgelopen kosten. De kostenoverschrijding voor dat project was 112 miljoen euro.

Daarnaast maakt de bouwer verder werk van het verkopen van activiteiten in markten waar BAM minder op inzet. Volgens Joosten is de orderportefeuille van de bouwer solide en is er een gezond aanbod van projecten waar de bouwer op kan inschrijven. BAM heeft nu nog voor zo'n 13,5 miljard euro aan werk liggen.

Booking profiteert van versoepeling coronamaatregelen

Het moederbedrijf van hotelboekingssite Booking.com, Booking Holdings, heeft in het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de versoepeling van de reisbeperkingen tegen het coronavirus, met name in Europa. Daardoor boekten veel meer mensen een hotelkamer via de sites van het Amerikaanse bedrijf.

De boekingen voor hotelovernachtingen stegen met 44 procent vergeleken met een jaar eerder. Booking is voor zijn inkomsten onder meer afhankelijk van commissies op hotel- en kamerreserveringen via zijn sites. Dat leverde een omzet op van 4,7 miljard dollar, omgerekend ruim 4 miljard euro. Dat is een stijging van 77 procent in vergelijking met een jaar eerder. Er werd een nettowinst behaald van 769 miljoen dollar. Tijdens de crisis leed het bedrijf nog verliezen vanwege de reisbeperkingen.

Topman Glenn Fogel gaf aan tevreden te zijn met de cijfers, die volgens hem vooral werden aangejaagd door betere resultaten in Europa. Volgens hem is het eind september afgesloten derde kwartaal normaal de sterkste seizoensperiode voor het bedrijf. "We zijn bemoedigd door de tekenen van herstel in vele delen van de wereld", aldus Fogel in een toelichting.

LEES OOK: Technologie is terug op de beurs: Nasdaq-index in de startblokken voor nieuwe records