Beursbedrijf Euronext heeft 510 miljoen euro over voor de overname van afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet. Dat maakte de uitbater van aandelenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon dinsdag bekend.

Euronext wil het Franse LCH.Clearnet overnemen van de London Stock Exchange, dat zelf werkt aan een megafusie met Deutsche Börse en in dat verband afscheid neemt van enkele onderdelen.

De overname is dan ook afhankelijk van het slagen van de fusie tussen het Britse en Duitse beursbedrijf.

Euronext aast op afwikkelingsbedrijf Londen

Euronext verwacht via de aankoop zijn eigen positie op de markten in de eurozone te kunnen versterken en voorziet in eerste instantie voor 13 miljoen euro aan kostenvoordelen bij de deal. Die voordelen kunnen in latere jaren verder oplopen, aldus het bedrijf.

De overname zal de omzet en de winst volgens Euronext stuwen en vergroot het aanbod van diensten van het beursbedrijf. Het bestuur en de commissarissen van het bedrijf roepen hun aandeelhouders dan ook eensgezind op om in te stemmen met de transactie. Medio februari wordt in dit verband een buitengewone aandeelhoudersvergadering georganiseerd.

Schuldenlast laag

Clearnet levert zijn diensten aan de belangrijkste Europese beurzen en andere markten. Het bedrijf boekte in 2015 een nettowinst van 36 miljoen euro. De totale bruto-opbrengsten bedroegen 137 miljoen euro.

Euronext voorziet 40 miljoen euro aan eenmalige kosten rond de overname. Het bedrijf wil de overname betalen met aanwezige contante middelen en leningen. De schuldenlast blijft daarbij volgens het bedrijf lager dan die van concurrenten. De transactie wordt naar verwachting in het tweede kwartaal afgerond.

Grote slag voor Euronext

Volgens ING-analist Albert Ploegh slaat Euronext een grote slag met de overname van LCH.Clearnet.  De aankoop van Clearnet zou voor een aanzienlijke verandering zorgen bij Euronext, verwacht ING. De transactie zou daarbij 5 à 6 euro kunnen toevoegen aan het koersdoel voor het aandeel van het beursbedrijf, dat bij ING nu met een doel van 41 euro op de kooplijst staat.

De overname geeft Euronext de volledige controle over de uitvoering en de waarde van de afhandeling van derivaten- en aandelentransacties, aldus de bank. De opbrengsten van het bedrijf worden daarmee duidelijk gediversificeerd.

Het aandeel Euronext stond dinsdag rond 09.40 uur 2,4 procent in de plus op 39,92 euro.