Premium content ophalen

Beursstrateeg Michael Kantrowitz van de Amerikaanse zakenbank Piper Sandler kijk naar enkele specifieke indicatoren om te beoordelen hoe de Amerikaanse economie zich staande houdt gedurende een cyclus van renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.

Kantrowitz let in het bijzonder op de huizenmarkt, de orderontwikkeling van de industrie, bedrijfswinsten en de arbeidsmarkt. Daarbij gaat hij ervan uit dat de huizenmarkt de eerste sector is die de negatieve effecten van hogere rentes ervaart. Daarna volgen achtereenvolgens de industriële orders, de bedrijfswinsten en uiteindelijk de arbeidsmarkt.

In de huidige cyclus van renteverhogingen van de Federal Reserve lopen de zaken vooralsnog conform de verwachtingen van Kantrowitz. De Amerikaanse huizenmarkt is nog steeds zwak, zoals blijkt uit het matige vertrouwen van huizenbouwers en de lage verkoopvolumes. Ook is volgens peilingen onder inkoopmanagers in de industrie sprake van krimp. En tot slot is de groei van de bedrijfswinsten in de VS aanzienlijk vertraagd.

Premium content ophalen