• Aandelenbeurzen lijken zorgen over omvallende banken en renteverhogingen van zich te hebben afgeschud.
  • Analisten van Morgan Stanley, JPMorgan Asset Management en Truist zien echter een risico dat veel beleggers negeren.
  • Ze geven ook aan hoe beleggers zich kunnen indekken tegen de huidige gevaren voor de beurs.
  • Lees ook: Beleggen in de chipsector met een ETF: dit zijn de kansen en risico’s

Aandelenbeurzen zijn de afgelopen weken gestaag omhooggegaan en negeren zorgen dat faillissementen van banken en renteverhogingen van centrale banken tot een ernstige recessie zullen leiden.

De brede S&P 500-index is met 5 procent gestegen vanaf het dieptepunt medio maart, terwijl de technologie-index Nasdaq Composite het nog beter heeft gedaan, met een stijging van ruim 7 procent sinds medio maart.

Beleggers lijken erop te vertrouwen dat de onrust in het bankwezen is bezworen, dat rentes gaan dalen dat bedrijfswinsten geen last zullen hebben van een economische groeivertraging.

Maar diverse beursstrategen bij zakenbanken op Wall Street zijn een stuk voorzichtiger. Ze denken dat beleggers risico’s negeren en dat de schijnbare kracht van de markt, paradoxaal genoeg, een rol zou kunnen spelen in een veel grotere neergang.

"Op het eerste gezicht staat de markt er sterk voor", schreef marktstrateeg Keith Lerner van Truist Bank eind maart in een rapport. "Maar onder de oppervlakte gaat een ernstige zwakte schuil."

Het verborgen gevaar: te veel eieren in te weinig mandjes

Lerner wijst op een belangrijk kenmerk van de huidige aandelenmarkt: koerswinsten worden niet breed gedragen. Integendeel, ze leunen op een zeer beperkt aantal aandelen met een hoge marktwaarde, vooral uit de technologiehoek.

Net als in 2020 en 2021 kiezen beleggers voor een beperkt aantal grote bedrijven met gezonde balansen en en solide inkomsten, aldus Lerner. Zonder de koersprestaties van deze bedrijven, zou S&P 500-index niet in de plus staan.

De relatieve kracht van de 100 grootste namen in de S&P 500 verhult zware verliezen van kleinere fondsen. Foto: Truist

"Je ziet een markt die zoekt naar veiligheid en die zich richt op een klein aantal aandelen", aldus Lerner tegenover Insider.

Afgelopen jaar hebben beleggers ervaren hoe gevaarlijk dit soort markten kunnen zijn. Techaandelen leden in 2022 forse verliezen tijdens een bredere marktdaling. Als het tij keert voor een paar van de grootste bedrijven, kan de hele weer markt instorten.

Beleggers kunnen onbedoeld zeepbellen creëren door de koers van hun favoriete aandelen op te jagen, waardoor deze relatief duur worden. Deze dynamiek begint zich al af te spelen, waarschuwt Lerner.

"De grootste sectoren hebben al een hoge waardering en sommige posities zijn heel erg geconcentreerd", zegt Lerner. "Op het moment dat iedereen de andere kant opgaat en het sentiment zich tegen het handjevol winnaars keert, heeft dat negatieve gevolgen voor de markt als geheel."

Groeiaandelen presteren sterk dit jaar. Foto: Oppenheimer

Beursstrateeg David Lebovitz van JPMorgan Asset Management is het met Lerner eens dat het overmatige vertrouwen van beleggers in grote groeiaandelen ongezond is en een plotselinge daling van de beurs kan uitlokken.

"Als we beleggers allemaal naar één kant van de boot zien rennen, is dat reden om voorzichtig te zijn", zegt Lebovitz tegen Insider. De hausse heeft echter nog niet het gevaarlijke niveau van eind 2021 of begin 2022 bereikt. Toen behoorden technologieaandelen tot de sterkste presteerders op de beurs, totdat een plotselinge rentestijging zorgde voor een ommekeer.

Momenteel hopen beleggers dat de Amerikaanse centrale bank stopt met het beleid van renteverhogingen om de inflatie af te remmen. Lebovitz vreest dat de Federal Reserve voet bij stuk zal houden en beleggers zal dwingen hun keuzes te heroverwegen.

Lebovitz heeft een déjà-vu gevoel. Hij ziet dat iedereen verwacht dat de Federal Reserve de rente gaat verlagen en zich daarom weer stort op groeiaandelen, vooral uit de techsector. "Het risico is dat het tegenovergestelde gebeurt en dat de Fed zegt: 'Hé, we gaan niet zo snel of zo agressief versoepelen als de markten denken'", aldus Lebovitz.

Beursstrateeg Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley gaf in een recent rapport eveneens een sterke waarschuwing af.

Wilson wees erop dat technologieaandelen gevoeliger zijn voor economische groeivertraging dan de meeste beleggers beseffen. Dat kan dergelijke aandelen kwetsbaar maken voor een plotselinge winstdaling. Zwakte bij klassieke cyclische aandelen die nu te zien is bij kleinere bedrijven, suggereert dat een dergelijke ommekeer nabij kan zijn.

Diversificatie belangrijker dan ooit voor aandelenbeleggers

Marktstrategen Lerner en Lebovitz raden niet aan om technologieaandelen volledig te dumpen. In plaats daarvan adviseren ze een evenwichtige aanpak die groeiaandelen omvat, zonder er te veel op te leunen. In algemene zin is een goede diversificatie dus essentieel voor beleggers, volgens de beursexperts.

Lerner ziet tech zelfs als één van de twee sectoren die een wat zwaardere weging verdienen in de beleggingsportefeuille, samen met industriële bedrijven. De beursstrateeg merkte echter die voorkeur binnenkort zou kunnen veranderen, omdat hij overweegt te switchen naar wat veiligere delen van de markt.

Lerner vindt technologieaandelen hoog gewaardeerd, maar erkent dat het koersmomentum van de sector indrukwekkend is. Hij denkt hij dat beleggers een premie zullen blijven betalen voor groei in vergelijking met andere cyclische sectoren. Hij denkt ook dat techbedrijven hun kosten kunnen verlagen door te snijden in het personeelsbestand.

Industriële bedrijven verdienen al langer een zwaarder gewicht in de beleggingsportefeuille, volgens Lerner. Ze kunnen een alternatief zijn voor beleggers die techaandelen te riskant vinden.

Lebovitz legt de nadruk op winstgevende techbedrijven. Die zijn ook interessant in een zwakkere economie waar de inflatie en de rente dalen. Buiten de technologiesector legt Lebovitz de nadruk op defensieve sectoren zoals consumptiegoederen en nutsbedrijven.

LEES OOK: Beleggen in de chipsector met een ETF: dit zijn de kansen en risico’s