De aandelenmarkt sorteert de afgelopen maanden met een flinke koersstijging voor op economisch herstel.

Aan de andere kant lijken obligatiebeleggers juist rekening te houden met mindere tijden. Wie heeft gelijk?

De valutamarkten geven een duidelijke aanwijzing, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Voor aandelen is 2021 een prima jaar. De AEX-index eindigde vrijdag op een nieuwe recordstand en staat voor het jaar zelfs 19 procent in de plus.

Beleggers geven zo aan dat ze de toekomst zonnig inzien. Dat geldt echter niet voor obligatiemarkten, waar de rente de laatste weken steeds verder daalt. Vaak is dat een signaal dat de inflatie in de toekomst laag ligt, wat meestal gebeurt als de economie nauwelijks groeit.

De valutamarkten wijzen ook steeds meer op dat laatstgenoemde scenario. Dat begint al bij de dollar. Die wint de laatste tijd terrein ten opzichte van de euro.

Aanvankelijk leek dat te gebeuren door berichten dat de centrale bank de rente mogelijk eerder gaat opschroeven dan verwacht. Maar de dollar geldt ook als veilige haven waar investeerders hun geld parkeren in onzekere tijden. Die eigenschap speelt ook een rol bij de recente koersstijging.

Ook de yen is een veilige haven in valutaland. De afgelopen weken is de Japanse munt aan een sterke periode bezig. En dat heeft niets met een verwachte rentestijging te maken. De Bank of Japan verlaagde namelijk eind vorige week de groeiverwachting voor het lopende boekjaar. Een renteverhoging laat waarschijnlijk nog heel lang op zich wachten. Toch is de yen sinds begin juli zelfs ten opzichte van de dollar gestegen.

Veilige havens: dollar, yen en frank

De Zwitserse frank hoort eveneens in dit rijtje thuis. Hoewel economen voorspellen dat de economie van Zwitserland zich sneller herstelt dan verwacht, is een renteverhoging in dat land nog ver weg. De inflatie loopt volgens de Zwitserse centrale bank op van 0,4 procent in dit jaar tot 0,6 procent in 2022 en 2023. Pas bij een niveau van meer dan 2 procent zal de centrale bank aanstalten maken om de extreem lage beleidsrente te verhogen.

Grote financiële partijen kiezen het zekere voor het onzekere en houden ondanks de lage rentes hun geld aan in dollars, yens en franken. Het is bovendien geen toeval dat alle drie de valuta’s in de lift zaten, toen zorgen over de Deltavariant van het coronavirus begin deze week voor onrust zorgden op financiële markten.

De fraaie kwartaalcijfers op de aandelenmarkten kunnen beleggers verleiden om nog wat meer risico te nemen. De afgelopen dagen werd de eerder deze maand geleden koersschade makkelijk ingelopen. De scherp gedaalde rentes op obligatiemarkten en de kracht van veilige haven-valuta’s vertellen echter een ander verhaal. Het zou zomaar kunnen dat we nog een stormachtige (na)zomer tegemoet gaan.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.