De financiële markten kennen een zeer bewogen eerste kwartaal dit jaar. Volgens analisten van Barclays kunnen beleggers maar beter wennen aan de wilde koersschommelingen.
In de eerste weken van het jaar werden aandelen massaal gedumpt door de zorgen over de wereldeconomie. Half februari sloeg de stemming zonder aanwijsbare reden volledig om en werd een stevig herstel ingezet.
“Het was een bewogen kwartaal, waarin eigenlijk niets van fundamentele betekenis is veranderd”, concluderen de analisten Ajay Rajadhyaksha en Michael Gavinde van Barclays in een recent verschenen rapport.
Jekyll en Hyde
De beurs handel kende de afgelopen weken twee gezichten (Jekyll en Hyde) en werd volgens de analisten van Barclays niet gedreven door goed of slecht macro-economisch nieuws. “De wereld ziet er nog net zo uit als eind vorig jaar en is niet radicaal veranderd sinds half februari.”
In plaats van fundamentele factoren zijn de wilde schommelingen in het marktsentiment volgens de analisten vooral het gevolg van het getouwtrek tussen de hoge marktwaarderingen van aandelen enerzijds en de agressieve pogingen van de centrale banken om de aandelenprijzen te ondersteunen anderzijds.
"In zo'n omgeving is het niet verwonderlijk dat beleggers massaal op de verkoopknop drukken wanneer de markt begint te sputteren, aangezien ze er niet van overtuigd zijn dat de marktwaarderingen gebaseerd zijn op fundamentele factoren", zo citeert zakensite Business Insider de analisten.
Tegelijkertijd is het volgens de analisten ook niet verrassend dat de neerwaartse bewegingen in de markt van korte duur zijn. "Door de negatieve rentes is het voor beleggers te pijnlijk om in veilige havens te blijven."
De zogenoemde 'put-optie' van de centrale banken, ofwel de verwachting dat de centrale banken alles zullen doen om de markten te ondersteunen, zorgt er volgens de analisten voor dat risicovolle activa zo duur zijn geworden dat beleggers twijfelen of de waarderingen nog wel enige fundamentele waarde representeren. En dat leidt tot scherpe koersdalingen in perioden van weinig tot geen informatie.
De analisten verwachten dat de beurzen in de komende kwartalen klem zullen blijven zitten tussen de twijfel over de hoge marktwaarderingen en de steun van de centrale banken. Met een grote kans op sterke schommelingen.
Angstmeter
De relatieve rust op de aandelenmarkten wordt ook weergegeven in de scherpe daling van de zogenoemde VIX-index. Deze angstmeter, die wordt berekend aan de hand van call en put opties op aandelen uit de S&P 500-index, is sinds half februari sterk gedaald van een stand van 28 tot 13,8. De angstmeter staat daarmee volgens het Amerikaanse zakenmagazine Barron's op het 'rustigste' niveau sinds augustus vorig jaar.
De snelle afname van de angstmeter baart sommige marktexperts echter zorgen. Zij vrezen dat die niet houdbaar is en dat er een daling van de aandelenkoersen op komst is. Volgens Nicholas Colas, hoofdstrateeg bij effectenhuis Convergex, is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken uit de lage stand van de VIX-index.
"De VIX is wellicht te ver en te snel gedaald, maar met nog een paar dagen te gaan tot het einde van het kwartaal zullen actieve fondsmanagers nog snel even wat goed presterende aandelen opkopen, om goede sier te maken", verklaarde Colas. Dit fenomeen wordt ook wel 'window dressing' genoemd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl