Het seizoen voor de bedrijfscijfers gaat nog even door en woensdag kwamen twee grote beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam met de resultaten naar buiten: grootbank ABN AMRO en verfconcern AkzoNobel.

ABN AMRO profiteert van hogere rentemarges door de stijging van de rente. AkzoNobel heeft druk op de vraag naar verf kunnen compenseren met prijsverhogingen.

Betalingsverwerker Adyen ziet ook dit jaar ruimte om meer personeel aan te nemen voor verdere groei. Wel kampt Adyen met stijgende kosten die ervoor zorgden dat de operationele winst in de tweede helft van afgelopen jaar slechts zeer beperkt steeg.

Beleggers beloonden het aandeel ABN AMRO woensdag met een koersstijging van ruim 4,5 procent. Het aandeel AkzoNobel steeg nog iets harder met een plus van bijna 7 procent. Het aandeel Adyen werd daarentegen zwaar afgestraft met een koersdaling van bijna 15 procent.

ABN AMRO profiteert van hogere rente en sluist geld terug naar aandeelhouders

ABN AMRO heeft afgelopen jaar ruim de helft meer winst geboekt dan een jaar eerder en wil aandeelhouders, waaronder de Nederlandse staat, gaan belonen. Het financiële concern profiteerde onder meer van het oplopen van de rente. Daardoor kan ABN AMRO ruimere marges rekenen over spaargeld dat mensen bij de bank hebben gesteld.

Onder de streep bleef bijna 1,9 miljard euro winst over, tegen 1,2 miljard euro in 2021. Daarbij gingen de zogeheten rentebaten omhoog. De laatste maanden was er ook groei te zien bij de hypotheekportefeuille, terwijl de kosten over de gehele linie terugliepen als gevolg van eerder ingezette reorganisaties.

ABN AMRO denkt er nu ook weer sterk genoeg voor te staan om veel geld naar de aandeelhouders te laten terugvloeien. De bank doet dat door voor een half miljard euro aan uitstaande aandelen te gaan inkopen.

Dat laatste betekent ook dat er weer extra geld gaat naar de Nederlandse schatkist. De Nederlandse staat is met een belang van circa 56 procent nog altijd grootaandeelhouder in ABN AMRO, dat tijdens de kredietcrisis van 2008 werd genationaliseerd. Omdat de overheid het staatsbelang voorlopig op hetzelfde niveau wil houden is de inschatting dat de opbrengst voor de schatkist neerkomt op ruim 281 miljoen euro. Nederland krijgt ook nog dividend van de bank.

Wat ook meehielp bij de winstsprong van ABN AMRO was dat de jaarcijfers over 2021 nog sterk werden gekleurd door eenmalige posten. De bank sloot toen een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Ook werd veel geld opzijgezet voor het compenseren van klanten die een te hoge rente hadden betaald op een lening.

Door de hoge inflatie van de laatste tijd is er nog wel een risico dat sommige klanten van de bank in de problemen kunnen komen, maar volgens ABN AMRO is het vooralsnog niet nodig veel geld weg te zetten voor leningen die mogelijk niet meer zouden worden terugbetaald. "De Europese economie is veerkrachtiger dan verwacht", zegt topman Robert Swaak in een toelichting. De bank is nog wel voorzichtig als het gaat om het inschatten van de gevolgen van de inflatie op de lange termijn.

Specifiek in Nederland zal de hoge rente de huizenmarkt onder druk blijven zetten, geeft Swaak verder aan. Maar er zijn volgens hem ook positieve ontwikkelingen. Zo is de arbeidsmarkt hier nog altijd zeer sterk en de impact van de inflatie wordt volgens Swaak beperkt doordat veel mensen tijdens de coronapandemie veel meer zijn gaan sparen.

AkzoNobel verhoogt verfprijzen

AkzoNobel zag de omzet in het afgelopen jaar stijgen, ondanks dat de verfproducent naar eigen zeggen moest opereren in een wereld van onzekerheid met een hoge inflatie en een dalend consumentenvertrouwen.

Onder meer in het laatste kwartaal van vorig jaar nam daardoor de vraag naar de producten van AkzoNobel, zoals de verven van Flexa, Sikkens en CataBever, af. De gestegen omzet is dan ook met name toe te schrijven aan de hogere prijs voor de producten van AkzoNobel.

De omzet steeg met 13 procent op jaarbasis tot 10,8 miljard euro. Zo namen de volumes in 2022 af met 7 procent. Ook had AkzoNobel te maken met hogere grondstof- en transportkosten. Die stuwden de operationele uitgaven van het bedrijf.

Onder de streep bleef een winst 1,2 miljard euro over. Dat is de aangepaste winst voor aftrek van zaken als rente, afschrijvingen en belastingen. In 2021 boekte AkzoNobel nog een dergelijke winst van 1,4 miljard euro.

Topman Greg Poux-Guillaume is ondanks de economisch onzekere tijden optimistisch. Voor dit jaar streeft hij ernaar om de marges te vergroten, waardoor de winst eind 2023 op 1,5 miljard euro moet uitkomen. Dat moet onder meer door de kosten te verlagen aan de hand van een kostenreductieprogramma.

Poux-Guillaume staat sinds oktober vorig jaar aan het roer van AkzoNobel. "Sinds ik begonnen ben, heb ik met eigen ogen de toewijding van onze teams over de hele wereld kunnen zien en heb ik er vertrouwen in dat we samen doorgaan de prestaties van AkzoNobel te verbeteren", aldus de Fransman.

Een lichtpuntje zijn de dalende grondstofprijzen, die volgens de verfproducent "een gunstig effect zullen hebben op de winstgevendheid". Wel verwacht AkzoNobel dat de economische onzekerheden nog een tijdje aanhouden. Onder meer de kosten voor vervoer en energie blijven daarbij drukken op de winst.

Adyen zet in op verdere groei en blijft personeel aannemen

Betalingsverwerker Adyen is in de tweede helft van 2022 hard doorgegroeid, ondanks het gedaalde consumentenvertrouwen en de hoge inflatie die in veel delen van de wereld speelden. Het Amsterdamse bedrijf verwacht dan ook veel nieuwe mensen aan te nemen, terwijl andere techbedrijven juist personeel ontslaan.

Adyen verwerkte in de laatste zes maanden van vorig jaar bijna 422 miljard euro aan betalingen, wat 41 procent meer was dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee boekte het bedrijf 721,7 miljoen euro omzet, een stijging van 30 procent.

De winst voor aftrek van belastingen, rentes en afschrijvingen steeg veel minder hard mee. Dat kwam vooral doordat er veel meer personeel bij kwam. Het ebitda-resultaat kwam uit op 372 miljoen euro in de laatste zes maanden van 2022 en dat was slechts 4 procent hoger dan in de tweede helft van 2021

Het bedrijf nam in de tweede jaarhelft ruim 750 nieuwe mensen aan, waarmee het goed is voor 3.332 voltijdsbanen. Adyen was ruim 80 procent meer kwijt aan loon en bonussen voor het personeel dan een jaar eerder, wat ten koste ging van de winstgevendheid.

Adyen kondigde aan ook dit jaar veel extra werknemers aan te willen trekken, waarmee het een andere koers vaart dan grote techconcerns als Amazon, Google en Facebook. Zij kondigden de afgelopen maanden juist massaontslagen aan.

In de top van het fintechbechbedrijf zijn ook verschuivingen. Voormalig financieel topman Ingo Uytdehaage wordt medetopman van Adyen, naast Pieter van der Does.

Volgens Van der Does, die aan de wieg stond van Adyen, trad Uytdehaage al op als medetopman en formaliseert de benoeming feitelijk de al gangbare manier van werken. Ethan Tandowsky wordt de nieuwe eindverantwoordelijke voor de financiën. Hij werkte eerder bij Adyen op de financiële afdeling en hield zich bezig met het uitbreiden van het bedrijf.

LEES OOK: Een belegger die zelf software schreef voor automatisch handelen haalde 440% rendement in 2022 – hij legt uit hoe het werkt en wat de risico’s zijn