De beursgangen van Zalando en Rocket Internet in Duitsland en de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de meest in het oog springende punten op de financiële agenda voor de komende week. Verder is het wachten op de nieuwe kwartaalcijferperiode. Chipmachinebouwer ASML is op 15 oktober het eerste grote Nederlandse bedrijf dat met resultaten komt.

Zalando maakt woensdag zijn debuut op de beurs in Frankfurt. Het webwinkelbedrijf wil ruim een half miljard euro ophalen door een belang van ruim 11 procent te verkopen. De opbrengst wordt geïnvesteerd in plannen om verder te groeien. Nu al is Zalando, dat een omzet van 1 miljard euro draaide in de eerste helft van het jaar, de grootste Europese verkoper van kleding via internet.

Rocket Internet ook naar de beurs

Minder bekend dan die van Zalando maar wel een stuk groter, is de marktintroductie van Rocket Internet. De investeerder, die geld steekt in beginnende internetbedrijven en ook Zalando mee op weg heeft geholpen, gaat woensdag naar de beurs en hoopt daar 1,4 miljard euro op te halen. De beursgang, die wegens grote belangstelling met een week is vervroegd, kan de grootste in Duitsland dit jaar worden.

Beleidsvergadering ECB

Donderdag worden de uitkomsten bekendgemaakt van de beleidsvergadering van de ECB, die deze maand in de Italiaanse stad Napels wordt gehouden. Economen gaan er vanuit dat de centrale bank pas op de plaats maakt na de onverwachte renteverlaging begin september. De ECB zal de effecten willen afwachten van de maatregelen die tot dusver zijn getroffen om de lage inflatie en magere economische groei in het eurogebied aan te jagen.

Philips en Air France-KLM

Van de grote bedrijven met een notering in Amsterdam deed met name Philips de afgelopen week van zich spreken. Het elektronicaconcern kondigde tot enthousiasme van beleggers de afsplitsing van zijn verlichtingstak aan. Ook Air France-KLM trok veel aandacht, maar dan door een pilotenstaking in Frankrijk waardoor daar voor de tweede week op rij ruim de helft van de vluchten uitviel. Zondag kondigden de piloten aan het werk te hervatten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl