In Amsterdam is de AEX-index dinsdag bijna 1 procent hoger geopend op 645 punten, na een sombere start op maandag.

De algehele stemming op de beurs wordt mede bepaald door de zorgen over de hoge inflatie, stijgende rentes en een mogelijk recessie.

Op Wall Street sloten de belangrijkste aandelenindices maandag opnieuw lager. De leidende Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent lager op 29.260,81 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 1 procent omlaag tot 3655,04 punten, de laagste slotstand van dit jaar. De technologiegraadmeter Nasdaq noteerde 0,6 procent in de min op 10.802,92 punten.

De Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken zijn de rente agressief aan het verhogen om zo de hoge inflatie onder controle te krijgen. Maar op de financiële markten wordt gevreesd dat die renteverhogingen tot een recessie kunnen leiden. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelde maandag haar groeiprognoses voor de Amerikaanse economie fors neerwaarts bij.

Op de valutamarkt is het intussen ook onrustig. Het Britse pond daalde de afgelopen dagen hard door zorgen over de begrotingsplannen van het Verenigd Koninkrijk, maar veerde dinsdagochtend weer licht op. Volgens persbureau Bloomberg overweegt de Britse centrale bank welke stappen moeten worden gezet om de nationale munt, die maandag tot een historisch dieptepunt zakte, te stutten.

Winstalarm AkzoNobel

Verfconcern AkzoNobel waarschuwde dinsdag dat economische onzekerheden zwaar op de winst drukken. Distributeurs en winkelketens die verf van het Nederlandse bedrijf verkopen, zijn daardoor vooral bezig met het opmaken van hun voorraden voordat ze nieuwe blikken van merken als Flexa of Sikkens inslaan.

Vooral in Europa en China zijn de omstandigheden ongunstig, verklaart AkzoNobel. Op die markten is het consumentenvertrouwen historisch laag.

Het concern verwacht in het derde kwartaal een aangepaste operationele winst, dus nog voor belastingen en rentebetalingen, tussen de 195 miljoen en 215 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het resultaat nog 241 miljoen euro.

Ook in de laatste drie maanden van 2022 verwacht AkzoNobel een zwakke vraag naar zijn verf. Het bedrijf voert daarom kostenbesparingen door. Ook verhoogt het bedrijf de prijzen voor zijn verf verder. AkzoNobel heeft sinds vorig jaar te maken met steeds duurdere grondstoffen, maar zegt die goed op te kunnen vangen door hogere verkoopprijzen.

Het aandeel AkzoNobel zakte dinsdag bijna 1 procent op de Amsterdamse beurs.

LEES OOK: Beurs dreigt door bodemniveaus van juni te zakken: dit zijn de volgende richtpunten