Het aantal bedrijven dat afspreekt hun kleinste leveranciers voortaan binnen dertig dagen te gaan betalen, loopt verder op. Rabobank, pensioenbelegger PGGM, Schiphol en het Havenbedrijf Amsterdam hebben zich bij het initiatief Betaalme.nu aangesloten.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Heineken, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina waren in november vorig jaar de eerste bedrijven die met de toezegging naar buiten traden. Later sloten KPN, NS en TomTom zich bij het initiatief aan.

Het streven is dat binnen vijf jaar minstens de helft van de duizend grootste ondernemingen meedoet en de kortere betalingstermijn in zijn voorwaarden opneemt.

Mkb-bedrijven moeten nu vaak lang wachten op hun centen voor geleverde goederen en diensten. Daardoor kunnen deze leveranciers soms in grote problemen komen. Betaalme.nu moet het mogelijk maken dat minstens een kwart van de mkb-bedrijven in Nederland het geld van facturen sneller binnenkrijgt.

Kanttekeningen bij Betaalme.nu

De vraag is of dat op de juiste manier gebeurt. Ketenfinanciering is een van de oplossingen die Betaalme.nu aandraagt. De grote bedrijven betalen in dat geval niet eerder, maar ze beloven wel de factuur alvast goed te keuren. De mkb’er die krap bij kas zit, kan dan met die goedgekeurde factuur naar de bank. De banken werken hier vanzelfsprekend heel graag aan mee.

Ketenfinanciering lost net als factoring inderdaad het cashprobleem van de mkb’er op, maar hij betaalt wel de prijs in de vorm van rente. Want gratis geld bestaat niet voor kleine ondernemers, alleen voor grote bedrijven.

Facturen digitaal indienen

Een ander kritiekpunt is dat grote bedrijven willen dat mkb'ers hun rekeningen zo in gaan dienen dat deze efficiënter verwerkt kunnen worden, bij voorkeur digitaal. Dit kan betekenen dat zij hun factuurprocessen anders moeten inrichten. Met andere woorden: de grote bedrijven willen wel eerder betalen, maar alleen als de mkb'er eerst door een hoepel springt.

De bedrijven die plechtig beloven voortaan rekeningen op tijd te betalen verdienen alle lof. Maar het is te hopen dat ze het echt volhouden en er niet allerlei voorwaarden aan koppelen. Daarnaast mag ketenfinanciering niet als stoplap worden gebruikt, omdat je zo de verantwoordelijkheid en de kosten doorschuift naar de mkb’er.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl