Na anderhalf jaar thuiswerken, gaan werknemers mondjesmaat terug naar kantoor. Toch wordt het nooit meer zoals het was, voorspellen experts en ondernemers. Ondernemer Peter den Hartog zegde zijn kantoor zelfs op. Hoe hij denkt over werken in de toekomst vertelt hij in de derde aflevering van de podcast Bestemming 2032: Pioniers van de nieuwe wereld, van ABN AMRO (MeesPierson).

Ondernemer Peter den Hartog maakt met zijn organisatie Hal24K steden slimmer, door middel van kunstmatige intelligentie. Hij startte het bedrijf toen hij in Silicon Valley woonde. Er werkten mensen van zestien nationaliteiten, verspreid over de hele wereld, allemaal vanuit huis, want een kantoor was er niet.

Toch opende Den Hartog een paar jaar later een groot kantoor in Amsterdam. Dat was niet van lange duur. “Het was een zware beslissing, maar we hebben het weer gesloten. Tijdens de pandemie was het zonde van het geld.”

Inmiddels heeft hij een nieuwe visie op werken, vertelt hij in de podcast. “Ik geloof nog steeds in een kantoorloosbedrijf, maar merkte ook dat mensen elkaar af en toe willen zien. Daarom huren we nu een heel klein kantoortje voor maximaal zes personen, zodat ze een ochtend met elkaar kunnen overleggen.”

Robotisering

Volgens Han Mesters van ABN AMRO zullen er in de toekomst steeds meer bedrijven zoals Hal24K zijn en steeds minder kantoren. “In 2032 zullen er 70 procent minder kantoren zijn”, zegt hij. “De jonge generatie heeft geen zin meer om op die manier te werken.”

Voelen we ons niet alleen als we standaard thuiswerken? Futuroloog Willem Peter de Ridder van Futures Studies, denkt van niet. In 2032 projecteren we onze collega’s levensgroot op de muur. Bovendien hebben we alleen nog leuke taken, omdat alle routineklusjes zijn overgenomen door robots.

Het cyberkantoor

Als ondernemer is het slim nu al na te denken over het kantoor van de toekomst. Hoe doe je dat? En hoe bouw je een werkcultuur op als iedereen thuis zit? Het wordt allemaal besproken tijdens de derde aflevering van de podcast Bestemming 2032: Pioniers van de nieuwe wereld van ABN AMRO (MeesPierson).

In de podcastserie helpt ABN AMRO (MeesPierson) je na te denken over de vraag: hoe zorg je als ondernemer dat je voorop blijft lopen in de maatschappij van morgen? Luister hieronder naar alle 4 de afleveringen.