In de nacht van zondag op maandag is in Londen opnieuw een voertuig ingereden op een menigte.

Een busje reed even na middernacht in op een groep die uit een moskee kwam in het stadsdeel Finsbury Park in het noorden van Londen. De politie kreeg rond 01.20 uur (Nederlandse tijd) melding van het incident op Seven Sisters Road.

Acht mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht en nog twee mensen konden ter plekke worden behandeld.

De man die maandagmorgen bij een vermoedelijke aanslag met een bestelbusje bij een moskee zou zijn gedood, was mogelijk al voor de aanslag overleden. Dit heeft een coördinator terrorismebestrijding van de Britse politie, Neil Basu, maandag beklemtoond.

Het is volgens Basu te vroeg om te concluderen dat het overlijden van die man verband houdt met de aanslag.

Dader 48-jarige man

De dader is een 48-jarige man die door omstanders kon worden overmeesterd. Hij is door de politie uit voorzorg meegenomen naar het ziekenhuis en zal onderzocht worden voor mentale problemen.

De man schreeuwde volgens ooggetuigen: “Ik ga alle moslims vermoorden”. Britse media meldden voorts dat ooggetuigen hem hoorden roepen, nadat hij op mensen was ingereden: “Ik heb mijn aandeel geleverd”.

Lees ook op Business Insider

De dader dreigde te worden gelyncht volgens een voorganger van de getroffen moskee, Toufik Kacimi, maar een imam uit de buurt, Mohammed Mahmoud, voorkwam de lynchpartij.

De moskee heeft in een verklaring laten weten dat de gemeenschap zich al tientallen jaren inzet voor vreedzaamheid en tolerantie in Finsbury Park. ,,We veroordelen elke daad van haat en deze poging onze geweldige gemeenschap te verscheuren.”

De politie weerspreekt mediaberichten dat mensen steekwonden hebben opgelopen. “In dit vroege stadium van het onderzoek, zijn er geen andere verdachten op plaats delict geïdentificeerd of gerapporteerd aan de politie, hoewel het onderzoek doorgaat”, staat in een verklaring.

Aanval op specifieke gemeenschap

De voorzitter van de Britse Moslimraad zegt geschokt en boos te zijn, om “te horen dat een busje opzettelijk inreed op aanbidders die het ramadan nachtgebed verlieten”.

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, bedankt de hulpdiensten voor het snelle optreden. “We weten nog niet alle details, maar dit was duidelijk een bewuste aanval op onschuldige Londenaren, van wie veel hun gebeden aan het beëindigen waren tijdens de heilige maand ramadan.”

Volgens Khan is deze aanval, die gericht lijkt op een specifieke gemeenschap, net als de aanslagen in Manchester, Westminster en London Bridge “een aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect”. Hij roept burgers op kalm en waakzaam te blijven.

Potentiële terroristische aanval

De Britse premier Theresa May laat weten dat het incident behandeld wordt als “een potentiële terroristische aanval”. Later op de ochtend is er crisisberaad.

Het is de derde keer in korte tijd dat in de Britse hoofdstad een dergelijk incident zich voordoet. In maart reed een terrorist in op voetgangers op de Westminster Bridge en begaf hij zich naar het Palace of Westminster waar hij een agent neerstak. Begin deze maand reden drie daders met een bestelwagen over de London Bridge. Ze stapten uit bij Borough Market en vielen daar mensen aan met messen.