Consumentenwebsite voor de luchtvaart Skytrax heeft het jaarlijkse lijstje met ’s werelds beste luchthavens weer bekendgemaakt. Voor de zesde keer op rij staat Singapore Changi International Airport bovenaan. Ook Schiphol behoort tot de 15 beste vliegvelden ter wereld.

Changi Airport staat bekend om zijn prachtige architectuur, efficiëntie, luxe voorzieningen en een overvloed aan horeca en winkels.

Azië scoort sowieso goed op Skytrax: de eerste vijf plaatsen op de ranglijst zijn voor Aziatische luchthavens. Met vier vliegvelden in de top-10 doet Europa het vervolgens ook niet verkeerd. De Verenigde Staten schittert juist door afwezigheid. Canada haalde wel de top-15, maar daarna vind je de volgende Noord-Amerikaanse luchthaven pas op nummer 29.

Afrika en Zuid-Amerika hebben de top-15 ook niet gehaald. Cape Town International op nummer 21 is de best scorende luchthaven van Afrika terwijl Zuid-Amerika pas op nummer 46 opduikt met Colombia’s El Dorado International Airport in Bogotá, gevolgd door Mariscal Sucre International Airport in Quito, Ecuador op 47.

De jaarlijkse ranglijst van Skytrax is gebaseerd op de mening van 14 miljoen vliegtuigpassagiers uit honderd landen. In het onderzoek zijn meer dan 550 vliegvelden opgenomen, die werden beoordeeld op 39 criteria met betrekking tot service en voorzieningen, waaronder comfort, de locatie van toiletten en de taalvaardigheden van het luchthavenpersoneel.

Bekijk hier de vliegvelden die het tot de top-15 van de prestigieuze Skytrax-ranglijst hebben geschopt:


15. Taiwan Taoyuan International Airport (TPE)

Foto: Flickr/Lian Chang

Aantal passagiers per jaar: 34 miljoen

Vorig jaar op nummer: 21

Waarom geweldig: Taoyuan International ligt net buiten de Taiwanese hoofdstad Taipei en is de grootste luchthaven van Taiwan. Zowel China Airlines als EVA Air heeft er zijn thuisbasis.

Passagiers roemen het vliegveld op Skytrax vanwege het beleefde luchthavenpersoneel, de schone omgeving en de snelle paspoortcontrole. Ooit herbergde Taoyuan Taiwans luchtvaartmuseum, maar dat is eerder dit jaar gesloten om ruimte te maken voor verdere uitbreiding.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2014 en geleverd door  Taoyuan International Airport.


14. Vancouver International Airport (YVR)

Foto: viewfinder/ Shutterstock.com

Aantal passagiers per jaar: 24,2 miljoen

Vorig jaar op nummer: 13

Waarom fantastisch: Voor de achtste keer op rij is Vancouver het beste vliegveld van Noord-Amerika, en daar is een reden voor. Klanten prijzen op Skytrax het vriendelijke luchthavenpersoneel, de efficiënte organisatie en de uitstekende verbinding naar het centrum van de stad.

Overigens beschikt de luchthaven ook over een terminal voor watervliegtuigen evenals een behoorlijke kunstcollectie.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2017, geleverd Vancouver International Airport.


13. Kansai International Airport (KIX)

Foto: Flickr/Luke Ma

Aantal passagiers per jaar: 25,2 miljoen

Vorig jaar op nummer: 12

Waarom het geweldig is: Gelegen op een kunstmatig eiland in de baai van Osaka, is Kansai International een enorme hub for ANA en Japan Airlines.

Passagiers op Skytrax prijzen Kansai vanwege de moderne architectuur, de brandschone faciliteiten en het behulpzame personeel. De luchthaven beschikt over een panoramaterras waar je een spectaculair uitzicht hebt over inkomende en uitgaande vluchten.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Kansai International Airport.


12. Amsterdam Schiphol (AMS)

Foto: Christopher Furlong/Getty

Aantal passagiers per jaar: 63,6 miljoen

Vorig jaar op nummer: 11

Waarom fantastisch: Schiphol is een van de drukste vliegvelden van Europa en vast honk voor KLM, Transavia en Delta.

De luchthaven bestaat al sinds 1916 en wordt tegenwoordig geroemd om de uitgebreide keuze aan activiteiten om de wachttijd mee te doden. Je kunt er in een goed boek duiken in Schiphols bibliotheek.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Airports Council International.


11. Tokyo Narita International Airport (NRT)

Foto: AP

Aantal passagiers per jaar: 39,1 miljoen

Vorig jaar op nummer: 14

Waarom geweldig: Tokio telt twee vliegvelden die beide in de ranglijst staan, Narita is de eerste die opduikt. Gelegen net buiten de Japanse hoofdstad, verwerkt Narita het meeste internationale verkeer van en naar de stad. De luchthaven geldt als een enorme hub voor ANA, Japan Airlines, Delta en United.

Skytrax-klanten prijzen het vliegveld voor zijn efficiëntie, het vriendelijke personeel en de talrijke eetgelegenheden.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Narita International Airport.


10. Flughafen Frankfurt am Main (FRA)

Foto: Frankfurt Airport

Aantal passagiers per jaar: 60,8 miljoen

Vorig jaar op nummer: 10

Waarom fantastisch: Frankfurt Airport is het op vier na drukste vliegveld in Europa en een van de belangrijkste knooppunten ter wereld. FRA is de thuishaven van Lufthansa met een vloot van meer dan 280 vliegtuigen.

Klanten prijzen de luchthaven voor de soepele doorgang tussen de verschillende terminals en talrijke winkel- en eetmogelijkheden. Sommigen klagen echter over de lange rijen bij de douane.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Airports Council International.


9. Flughafen Zürich (ZRH)

Foto: anshar/Shutterstock

Aantal passagiers per jaar: 27,7 miljoen

Vorig jaar op nummer: 8

Waarom geweldig: Op slechts 12 kilometer van het centrum van Zürich is dit vliegveld de basis van Swiss International Air Lines en verbindt het Zwitserlands grootste stad met de rest van het land.

Passagiers met een lange tussenstop kunnen op Zürich Airport een fiets of inline-skates huren.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Zurich Airport.


8. London Heathrow Airport (LHR)

Foto: Heathrow Airport

Aantal passagiers per jaar: 75,7 miljoen

Vorig jaar op nummer: 9

Waarom fantastisch: Heathrow is zevende grootste luchthaven ter wereld en de grootste van de vijf belangrijke vliegvelden rond Londen.

Momenteel is een grote renovatie gaande die de nieuwe Terminal 2 moet opleveren. De acht jaar oude Terminal 5 is door Skytrax verkozen tot de beste terminal ter wereld. Heathrow is een belangrijke luchthaven voor British Airways en Virgin Atlantic.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, provided by Airports Council International.


7. Chubu Centrair International Airport (NGO)

Foto: Flickr/MIKI Yoshihito

Aantal passagiers per jaar: 9,8 miljoen

Vorig jaar op nummer: 7

Waarom geweldig: Chubu International Airport, ook wel bekend als Centrair, is gebouwd op een kunstmatig eiland in het midden van de Ise-baai vlak bij Nagoya. Deze stad is een interessante bestemming voor Japan Airlines en ANA.

Centrair geldt als de beste regionale luchthaven ter wereld. Het heeft een panoramaterras waar passagiers schepen kunnen zien aanmeren in de haven van Nagoya. Je kunt ook relaxen in het traditionele Japanse badhuis met uitzicht over de baai waar al dan niet de zon ondergaat.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2014, geleverd door Skytrax.


6. Flughafen München (MUC)

Foto: Michael Dalder /Reuters

Aantal passagiers per jaar: 42,3 miljoen

Vorig jaar op nummer: 4

Waarom geweldig: MUC ten noordoosten van München is een van de drukste vliegvelden van Europa en het tweede drukste vliegveld van Duitsland, na Frankfurt.

München geldt als een belangrijk knooppunt voor Air Berlin, Lufthansa en Condor. Het ontwerp van het gebouw is luchtig met veel glas. Bezoekers kunnen dicht bij het vliegveld minigolfen of historische vliegtuigen bekijken.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Munich Airport.


5. Hamad International Airport (DOH)

Foto: Hamad International Airport

Aantal passagiers per jaar: 37,3 miljoen

Vorig jaar op nummer: 6

Waarom fantastisch: Hamad International is in 2014 geopend en nu de thuisbasis van Qatar Airways.

Het vliegveld met twee terminals beslaat 5.400 hectare en heeft zo'n 13,5 miljard euro gekost om te bouwen. Skytrax beschrijft de luchthaven als het architectonisch meest toonaangevende terminalcomplex ter wereld en het meest luxe.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Hamad International Airport.


4. Hong Kong International Airport (HKG)

Foto: Flickr / Stefano Campolo

Aantal passagiers per jaar: 70,3 miljoen

Vorig jaar op nummer: 5

Waarom geweldig: Gebouwd op een kunstmatig eiland nabij Hong Kong is HKG een van de populairste vliegvelden ter wereld sinds het in 1998 zijn deuren opende. Het geldt als een van de drukste luchthavens van Azië en is de thuisbasis van Cathay Pacific, Hong Kong Airlines en Dragonair. Zorg dat je een potje golf speelt bij de SkyCity Nine Eagles vlak bij Terminal 2.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Airports Council International.


3. Tokyo Haneda International Airport (HND)

Foto: Flickr/Jun Seita

Aantal passagiers per jaar: 79,9 miljoen

Vorig jaar op nummer: 2

Waarom fantastisch: Haneda is een van de twee grote internationale luchthavens voor Tokio en omstreken. Het ligt een paar kilometer van het centrum van de Japanse hoofdstad en is een populaire entree voor zakenreizigers en toeristen. Als 's werelds vijfde drukste vliegveld staat Haneda bekend om zijn efficiëntie, hygiëne en vele winkels.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Airports Council International.


2. Incheon International Airport (ICN)

Foto: Gensler

Aantal passagiers per jaar: 57,8 miljoen

Vorig jaar op nummer: 3

Waarom fantastisch: Incheon handhaaft zijn naam als 's wereld elite-airport. Gelegen op een eiland vlak bij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, is Incheon de thuisbasis van Korean Air en de op 23 na drukste luchthaven ter wereld.

Onder de hoog aangeschreven faciliteiten van het vliegveld, dat in 2001 zijn deuren opende, is een scala aan winkel- en eetmogelijkheden, naast een schare aan cultureel vertier. Op de luchthaven is zelfs een Koreaans cultureel museum.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2016, geleverd door Airport Council International.


1. Singapore Changi International Airport (SIN)

Foto: Trong Nguyen/Shutterstock

Aantal passagiers per jaar: 62,2 miljoen

Vorig jaar op nummer: 1

Waarom het helemáál geweldig en fantastisch is: Voor de zesde keer op rij gaat Changi ervandoor met de bokaal voor 's werelds beste luchthaven. Changi vormt een basis voor Singapore Airlines, Silkair en Tigerair, en is de 16de drukste luchthaven ter wereld.

Het Singaporese vliegveld ontvangt lof van passagiers voor de prachtige architectuur, efficiëntie, luxe voorzieningen en de vele mogelijkheden om te winkelen en te eten. Passagiers worden er verder getrakteerd op bioscopen, een multimedia-entertainmentruimte, spa's en de hoogste glijbaan ter wereld.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Jaarlijks passagiersaantal is voor 2017, geleverd door Changi Airport Group.

LEES OOK: Dit is het beste vliegveld ter wereld – met een vlindertuin, gratis bioscoop, zwembad op het dak en zeer snelle incheckbalies