Waar zou jij het liefst wonen op de wereld? Londen? New York?

Misschien beter van niet. Want deze twee beroemde en populaire steden staan niet aan de top van steden met de beste kwaliteit van leven.

Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van ‘beste’ steden van HR-adviesbureau Mercer. De lijst dient vooral om multinationals en andere werkgevers te adviseren over eerlijke lonen als ze in het buitenland aan de slag gaan.

450 steden liggen onder de loep en de volgende categorieën komen daarbij aan bod:

  • politieke en sociale omgeving (stabiliteit, criminaliteit, politiebeleid)
  • economisch milieu
  • sociaal-culturele omstandigheden (mediavrijheid, inperkingen op persoonlijke vrijheden)
  • medische zaken (vervuiling, zorg, veelvoorkomende ziektes)
  • onderwijs (standaarden en beschikbaarheid van internationale scholen)
  • openbare diensten en vervoer (elektriciteit, water, openbaar vervoer, files)
  • recreatie (horeca, cultuuraanbod, sportfaciliteiten)
  • consumptiegoederen (beschikbaarheid van voedsel, auto’s en andere spullen)
  • huisvesting (huurhuizen, meubels, onderhoudsdiensten)
  • natuur (klimaat, natuurrampen)

Londen (41) en New York (45) halen deze selectie niet, zoals overigens weinig echt grote miljoenensteden. Toronto is met 5,1 miljoen inwoners de grootste in de top 20. Tokio, momenteel de grootste stad op aarde, volgt pas op plek 50.


21. Perth, Australië — Australië kent wereldwijd één van de hoogste levensstandaarden en Perth heeft bovendien de beste stranden van het land.

Foto: Farris Noorzali / Shutterstock

19. Hamburg, Duitsland — De havenstad in Noord-Duitsland is de tweede van het land. Het is uitgegroeid tot een centrum voor media, industrie en de bankenwereld (zij het minder dan Frankfurt). De op één na oudste bank ter wereld zit hier: de Berenberg Bank.

Foto: powell'sPoint / Shutterstock

19. Ottawa, Canada — De hoofdstad van Canada klimt de laatste jaren in populariteit mede omdat het culturele aanbod sterk is verbeterd. Het is ook de best opgeleide stad van het land.

Foto: Reuters/Chris Wattie

18. Luxemburg-Stad, Luxemburg — Dit kleine landje is enorm rijk en kent nauwelijks criminaliteit. Luxemburg-Stad maakt progressie dit jaar en gaat drie plekjes omhoog.

Foto: timkouroff / Shutterstock

16. Toronto, Canada — Ottawa mag dan de politieke hoofdstad van Canada zijn, Toronto is het werkelijke centrum van het land. Vijf van de grootste banken in Canada zijn hier gevestigd.

Foto: Matthew Henry/Unsplash

16. Melbourne, Australië — In de tweede stad van Australië (4,7 procent) moet je zijn voor goed onderwijs en betrouwbare zorg.

Foto: Zephyr_p/Shutterstock

15. Wellington, Nieuw-Zeeland — Net als Melbourne staat de hoofdstad van Nieuw-Zeeland stabiel op zijn plek.

Foto: Shutterstock/Milosz Maslanka

14. Bern, Zwitserland — Bern is wat Mercer betreft de op één na veiligste stad ter wereld. In 2012 stond de stad echter nog op de 10e plek.

Foto: Shutterstock/BrunoK1

13. Berlijn, Duitsland — Veel Nederlanders komen er graag voor een weekend, maar Berlijn is ook uitermate leefbaar met goede opties voor werk, hoogwaardige huizen en appartementen en een enorm cultureel aanbod.

Het monument voor de Berlijnse muur aan de Bernauer Straße. Foto: Markus Schreiber/AP

12. Amsterdam, Nederland — Een mondain stadsleven en toch ook een relaxte houding ten opzichte van recreatie en vrije tijd - dat bezorgt Amsterdam voor het tweede jaar op rij de 12e positie.

Foto: Shutterstock

10. Sydney, Australië — De hoogstgenoteerde Australische stad op de lijst is ook de herkenbaarste, want wie kent het Opera House niet? Hier vind je enkele van de beste restaurants van het land en een dynamische culturele scene.

Foto: PomInOz / Shutterstock

10. Basel, Zwitserland — Ook Zwitserland heeft meer steden in deze lijst. Basel is met 165.000 inwoners een kleine stad en is een centrum voor de farmaceutische industrie.

Foto: xlibber/ Flickr

9. Kopenhagen, Denemarken — De Denen duiken vaak op in de top van gelukkigste volken op aarde en de fijne hoofdstad draagt daaraan bij. Je dineert er bij restaurants van wereldklasse en verplaatst je vooral op de fiets.

Foto: Kristoffer Trolle/Flickr

8. Genève, Zwitserland — Genève mag bekendstaan om zijn horlogemakers, het is tegenwoordig ook de thuisbasis voor organisaties als de WTO, WHO en de organisatoren van het World Economic Forum in Davos.

Foto: ITU Pictures/Flickr

7. Frankfurt, Duitsland — Het financiële hart van het Europese vasteland ligt midden in Duitsland en huisvest onder meer de Europese Centrale Bank. De stad hoopt hoofdkantoren uit Londen aan te trekken na de Brexit.

Foto: Shutterstock

6. Düsseldorf, Duitsland — Deze stad aan de Rijn boogde nog niet zo lang geleden vooral op industrie. Nu vind je er ook mode-ontwerpers, een kunstenaars-scene en luxe winkels.

Foto: Alen Djuderija Photography/ Flickr

5. Vancouver, Canada — De dichtstbevolkte stad van Canada kent een rijk cultureel aanbod, omdat het door zijn ligging aan de Stille Oceaan al decennia nieuwkomers aantrekt.

Foto: Shutterstock

3. München, Duitsland — De auto-industrie en andere grote bedrijven maken van München een welvarende stad. De kwaliteit van leven is er hoog en de Alpen zijn vlakbij.

Foto: Alessandra Hasselstein/ Getty Images

3. Auckland, Nieuw-Zeeland — De grootste stad van Nieuw-Zeeland ligt rondom twee havens en haalt consequent de top van lijstjes zoals deze van Mercer. De schilderachtige omgeving, hoge veiligheid en werkgelegenheid zorgen daarvoor.

Foto: Unsplash/Dan Freeman

2. Zürich, Zwitserland — De financiële sector van Zwitserland centreert zich in en rond Zürich, de grootste stad van het land. Hoewel de stad alles biedt dat je nodig hebt, is het wel bijzonder duur.

Foto: Joern Pollex/Getty

1. Wenen, Oostenrijk — Als we Mercer mogen geloven is Wenen de beste stad om te wonen. Met een toonaangevende kunstwereld, toprestaurants, goede zorg en de Donau om de hoek is de Oostenrijkse hoofdstad inderdaad moeilijk te verslaan.

Foto: Natural History Museum Vienna