ABN Amro krijgt bij de geplande beursgang een zeer zware beschermingsconstructie mee. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil vooraf zekerheid over de manier waarop ongewenste kopers buiten de deur kunnen worden gehouden.

Het trauma rond de vijandige overname van grootbank ABN Amro in 2007, de daaropvolgende financiële crisis en de gedwongen nationalisatie zit diep. Dat blijkt  ook weer uit de toelichting van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over de geplande bescherming van ABN Amro, na de beoogde beursgang.

Die beursgang, waarbij in eerste instantie dit najaar of begin volgend jaar waarschijnlijk een kwart van de aandelen ABN Amro naar de beurs wordt gebracht, markeert het begin van de nieuwe zelfstandigheid van de bank.

De staat wil echter zeker zijn dat een herhaling van het scenario van 2007 uitblijft: de vijandige overname van een voor de Nederlandse economie cruciale bank, uitmondend in een reddingsoperatie door de staat, waarbij de belastingbetaler miljarden verliezen lijdt.

Bescherming ABN Amro

ABN Amro krijgt bij de beursgang een beschermingsconstructie mee en daarbij kiest Dijsselbloem voor de zwaarst mogelijk variant, zo blijkt uit een brief die hij maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

In principe zijn er twee opties. Zo kan er een onafhankelijke Stichting Continuïteit worden opgericht die de mogelijkheid krijgt om via een optierecht extra aandelen uit te geven die automatisch een meerderheidsbelang in de bank opleveren. Zo'n Stichting mag in de toekomst zelf het moment bepalen waarop dit optierecht wordt uitgeoefend.

De tweede variant is het oprichten van een Stichting Administratiekantoor. Die krijgt meteen bij de oprichting een aandelenbelang en de stemrechten van het bedrijf in handen. Het Administratiekantoor geeft vervolgens certificaten van aandelen uit die verhandelbaar worden op de beurs.  Gewone aandeelhouders hebben hierdoor permanent veel minder te vertellen.

Dijsselbloem kiest naar eigen zeggen voor de zware variant van een Stichting Administratiekantoor. "Ik hecht eraan om vooraf zekerheid te krijgen van de werking van de beschermingsmaatregel."  Die keuze gaat wel ten koste van het principe van de aandeelhoudersdemocratie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl