De hele Amsterdamse havenregio, inclusief de havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad, tekende voor een overslag van 46 miljoen ton, een stijging met 3 procent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die beide havens woensdag presenteerden.

De groei in de Rotterdamse haven werd geremd door de oliesector. Zo viel de overslag van ruwe olie terug met 8 procent naar 46,2 miljoen ton. Groot onderhoud in vier grote raffinaderijen was daarvan een van de oorzaken. Ook de overslag van olieproducten daalde sterk. De Amsterdamse haven rapporteerde juist een sterke groei in de overslag van olieproducten, en verder in auto’s en andere roll-on-roll-offgoederen.

Containervervoer

De overslag van containers maakte veel goed in Rotterdam. Zowel de aan- als afvoer van de stalen dozen nam toe, met respectievelijk 15,8 procent en 9 procent. De presentaties van het containervervoer blijven boven verwachting, zei topman Hans Smits van Havenbedrijf Rotterdam, mede dankzij nieuwe diensten op het Verre Oosten en Zuid-Amerika.

De crisis op de financiële markten heeft tot nu toe geen effect gehad op de goederenoverslag. Smits verwacht dat ook niet voor de Rotterdamse haven in het komende halfjaar. Het derde kwartaal ziet er goed uit; de onzekerheid zit in het vierde kwartaal. Hij waarschuwde wel voor een dip na 2011, als de Europese regeringsleiders er niet in slagen de crisis te bezweren en het vertrouwen van producenten en consumenten verder wordt aangetast.

Groeiprognose

Niettemin stelt het Havenbedrijf Rotterdam de groeiprognose voor heel 2011 neerwaarts bij, wegens de ontwikkelingen die zich het afgelopen jaar in de oliesector voordeden. Smits verwacht nu dat de groei 1 à 2 procent zal zijn, naar 434 miljoen tot 438 miljoen ton. Eerder ging hij uit van een groei met 2 tot 3 procent.

Havenbedrijf Rotterdam draaide in de eerste zes maanden een omzet van 286 miljoen euro, 4 procent meer dan een jaar eerder. Het nettoresultaat steeg 9 procent naar 98 miljoen euro. Dit jaar investeert het havenbedrijf naar verwachting 520 miljoen, waarvan 370 miljoen euro in de Tweede Maasvlakte.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl